489

Filat îi face treaba lui Lupu, declarație


 Prim-ministrul Vlad Filat îi face treaba președintelui interimar Marian Lupu. 
De această părere este liderul PL, Mihai Ghimpu, care s-a referit la întrevederile dintre premier și actuali și foști lideri de la Tiraspol - Șevciuc și Smirnov.
 
Liberalul nu este împotriva întrevederilor dintre cei doi, însă considerăcă este prerogativa directă a șefului statului să poarte discuții pentru reîntregirea teritoriului. „Şi aici este o problemă. După Constituţie, preşedintele statului răspunde de integritatea teritorială. Îi scris negru pe alb în Constituţie. Şi-mi pare rău că eu atunci nu am pus punct acestor discuţii. Şi ar trebui domnul Marian Lupu să ia în mână, pentru că el conform Constituţiei e responsabil de integritatea statului. Oricare dintre noi poate să se întâlnească, şi domnul Filat, şi eu, şi alţii. Eu vreau doar ca această problem să fie soluţionată în interesul cetăţenilor şi în interesul statului Republica Moldova, fiindcă există un singur stat. Reieşind din Constituţia noastră”, a spus Ghimpu pentru radio Europa Liberă.
 
Acesta a mai adăugat că pe timpul când deținea el funcția de președinte interimar al țării a vrut să aibă o poziție mai „fermă”, însă a fost oprit de colegii din Alianță. 
„Vedem că lucrurile merg rău, dar înghiţim şi tăcem fiindcă dacă mergem spre Europa, înseamnă că şansa creşte în favoarea noastră.  Sigur că nu e uşor să lupţi cu Federaţia Rusă, dar nici nemţii n-o să ne ajute, nici americanii. Dar atâta timp cât noi stăm cu capul ca struţul și, din păcate, 22 de ani e aşa...am încercat eu să îndrept capul şi… Nu ei, ai noştri primii mi-au tăiat capul. M-au chemat la Alianţă şi mi-au spus: Aşă!”, a punctat președintele PL.
 
Precizeazăm că prim-ministrul Vlad Filat a avut întrevederi atât cu Igor Smirnov, cât și cu Evghenii Șevciuc. Cea mai recentă întâlnire a avut loc chiar ieri, 27 ianuarie, la Odesa, la care a participat și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Constantin Grișcenko. În timp ce Marian Lupu nu a avut niciuna.
point.md
0