474

"Nici susținătorii AIE din provincie nu vor referendum"


„Se pare că puterea s-a pomenit într-o izolare primejdioasă nu numai în societate, ci şi în mijlocul propriilor militanţi. Cea mai mare parte a aderenţilor AIE din provincie se pronunţă împotriva referendumului. Aşa fiind, mobilizarea până şi a electoratului fidel Alianţei se va dovedi o chestiune foarte dificilă”. 
 
De această părere este analistul politic, Petru Bogatu, care scrie pe blogul său că există două scenarii în cazul organizării referendumului. 
 
„Suporterii AIE au impresia că au intrat pe un câmp minat. PLDM şi PD, de exemplu, care au optat constant în ultimii ani, pentru alegerea directă a președintelui,  astăzi pledează pentru un obiectiv diametral opus. Pare destul de ambiguă şi motivaţia referendumului. Este greu să-i convingi pe oameni să voteze nu pentru o soluţie bună, care pentru ei înseamnă alegerea preşedintelui de către întreg poporul, ci pentru una uşoară”, explică Bogatu. 
 
În astfel de situație, potrivit analistului, apar două scenarii. Primul este eșecul referendumului. În cazul în care pragul de participare va rămâne în vigoare, PCRM va boicota referendumul, iar o parte importantă a simpatizanţilor AIE, derutată de opoziţia societăţii civile, ar putea, aşa cum s-a întâmplat şi în 2010, să nu se prezinte la urne.
Al doilea scenariu este și mai complicat - în cazul în care pragul va fi scos, comuniștii vor participa la referendum și-și vor îndemna simpatizanții să voteze contra amendării Constituției. Pe fundalul lipsei de susținere din partea adepților AIE, la urne s-ar putea prezenta în mare parte comuniștii,  care vor vota împotriva modificării Constituției.
 
„Astfel, oricum ai întoarce-o, deşi fezabilă în teorie, soluţia referendumului este riscantă în practică. Ar fi prea jenant dacă AIE ar anula propria decizie şi ar renunța la referendum. Alianța trebuie să amâne consultarea populară și să purceadă la alegerea președintelui, iar după depăşirea crizei constituţionale, să reia procesul de modernizare a Legii Supreme”, conchide Bogatu.
 
point.md
0