420

PAD Şi-A Anunţat Calendarul Public Pentru Referendum

Partidul Acţiunea Democratică a făcut publice acţiunile prin care îşi propune să soluţioneze criza politică şi să restabilească încrederea cetăţenilor în instituţiile politice ale statului, în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 25 ianuarie, la Chişinău.
Principalii paşi anunţaţi de liderul PAD, Mihai Godea sunt: Sesizarea Curţii Constituţionale, până la 27 ianuarie, în scopul de a elimina pârghiile prin care se tergiversează alegerea preşedintelui; Elaborarea unui pachet legislativ care să reglementeze clar procedura de alegere a preşedintelui, ce urmează a fi lansat spre consultări şi dezbateri pe 1 februarie 2012; Iniţierea referendumului constituţional autentic propus de PAD, textul amendamentelor la Constituţie fiind supuse dezbaterilor începând cu 15 februarie 2012.
“Prin această acţiunea a noastră, vreau să declar cu toată responsabilitatea că principalul partener pe care-l vedem, cel mai credibil, cel mai important dar şi cel mai temeinic este cetăţeanul Republicii Moldova”, a declarat în context Mihai Godea, liderul Partidului Acţiunea Democratică, subliniind că pentru reuşita acestei iniţiative vor fi necesare 200 de mii de semnături.
“Acum patru ani PLDM a lansat o inţiativă similară şi a colectat 244.000 de mii de semnături
care nu s-au mai materializat într-o normă constituţională. În situaţia în care s-a renunţat cu uşurinţă la aceste semnături, aş solicita conducerii partidului să întoarcă cetăţenilor aceste mii de semnături”, a spus Mihai Godea adăugând că membrii PLDM ar trebui “să le explice oamenilor de ce sunt nevoiţi să întoarcă semnăturile.”
Mihai Godea a insistat şi asupra informaţiilor contradictorii vehiculate în presă despre poziţia Consiliului Europei faţă de referendumul iniţiat de AIE 2.
“Noi am avut consultări cu reprezentanţii Consiliului Europei, dar n-am făcut mare tam-tam din
asta. Noi cunoaştem poziţia Consiliului de o săptămână – acesta nu are cum să sprijine această
initiativă, mai ales că la referendumul din 2010 a fost acordat un mare credit de încredere”, a
concluzionat Mihai Godea.
“Ne propunem să acţionăm şi în continuare cu aceeaşi responsabilitate şi
promptitudine, sporind eficienţa intervenţiilor noastre, iar situaţia actuală ne oferă
suficiente prilejuri în acest sens”, a declarat vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin, citând din “FOAIA DE PARCURS pentru soluţionarea crizei politice şi restabilirea încrederii cetăţenilor
în instituţiile politice ale statului”, document oficial al PAD, pe care îl găsiţi anexat.
Reamintim că PAD a anunțat sâmbătă inițierea unui Referendum autentic pentru modificarea
Constituției în favoarea cetățenilor. Modificările în Lege vor ţine în primul rând de “Alegerea directă de către cetățeni a Președintelui”, “Reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 71” dar și “Introducerea sistemului mixt electoral” pentru alegerile parlamentare, astfel ca 36 dintre deputaţi să fie aleși uninominal, pe bază de circumscripție.
 
InDirect.md
0