431

Filat nu vrea repetarea eșecului din 2010


Liderul PLDM, Vlad Filat, nu vrea ca referendumul din primăvara acestui an să aibă soarta celui din septembrie 2010. 
 
Analizînd ce s-a întâmplat acum doi ani, el spune că de această dată, Alianța pentru Integrare Europeană trebuie să aibă o altă abordare.
 
„E mare păcat că nu am reușit în 2010, vina este a politicienilor, dar nici nu a fost înțelegerea de a participa în proces politic. Recent, am descoperit că în campania pentru referendumul din septembrie 2010, foarte mulți colegi au fost în concediu, fiind siguri că pagul de 33% va fi atins. Acum trebuie să avem altă abordare”, a declarat Filat ieri, în cadrul emisiunii Moldova în direct de la Moldova 1.
 
Liberal-democratul susține că de această dată, trebuie asigurată o comunicare mai strânsă cu oamenii. Totuși, marea provocare a acestui referendum este textul legii. Asta în contextul în care cetățenii vor fi rugați să se pronunțe referitor la mai multe articole din Constituție. 
„Instaurarea unui regim parlamentar autentic nu înseamnă doar schimbarea numărului de voturi. Urmează să mergem pe articole, să facem o analiză profundă, să stabilim competențe clare pentru Președinție, Guvern, Parlament”, explică Filat. 
UNIMEDIA amintește că referendumul constituțional din 5 septembrie se referea la posibilitatea de a alege președintele prin vot direct al poporului. Acesta a eșuat, din cauza ratei scăzute de participare, la urne prezentându-se mai puțin de 33% din alegători. Mai mulți analiști politici au constatat că oamenilor nu li s-a explicat clar ce presupune referendumul.
point.md
0