554

Sondaj IMAS: Moldovenii vor sa aleaga DIRECT presedintele


Cea mai buna varianta de depasire a crizei politice este organizarea unui referendum pentru alegerea directa a presedintelui. Asa arata datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda PRO TV.
 
Asta chiar daca un astfel de plebiscit, efectuat in septembrie 2010, a esuat din cauza prezentei scazute la urne. Pe de alta parte, un studiu realizat de IMAS in luna decembrie trecuta arata ca numai 30 la suta din respondenti accepta ideea modificarii procedurii de alegere a sefului statului, in asa fel incat acesta sa fie desemnat cu 51 de voturi. 
 


Sondajul arata ca 46 la suta din respondenti afirma ca vor sa-si aleaga singuri seful statului. In acelasi timp, 26 la suta spun ca parlamentul ar trebui sa mai faca o tentativa de alegere a presedintelui, iar 19 procente pledeaza pentru alegeri anticipate. Asta in timp ce 10 la suta sunt nehotarati.
 
Majoritatea covarsitoare a respondentilor, 85 la suta, considera ca Republica Moldova nu poate fi guvernata fara a avea un presedinte, in timp ce numai 13 la suta cred ca da. 

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda PRO TV in perioada 14-16 ianuarie pe un esantion reprezentativ de 754 de respondenti. Marja de eroare este de 3,5 procente. 
 
point.md
0