519

Din culise: Planul secret al Alianţei



 
Alianţa pentru Integrare Europeană  (AIE) are un plan secret pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Despre aceasta au comunicat pentru TRIBUNA surse din cadrul AIE, care au solicitat anonimatul.  


Potrivit acestora, chiar dacă liderii AIE au anunţat despre decizia comună de a organiza un referendum constituţional în problema simplificării procedurii de alegere a şefului statului, ei nu au pus încă la punct detaliile, lucru ce va fi făcut ulterior, în dependenţă de cum va evolua situaţia.


Potrivit sursei, prima miza a AIE este de a pune presiune pe comunişti şi pe grupul Dodon. „Se mizează pe faptul că, sub presiunea referendumului şi a unei posibile alegeri a Preşedintelui fără ei, comuniştii şi socialiştii vor deveni mai cooperanţi şi vor accepta alegerea unui Preşedinte de compromis în limitele actualei Constituţii. În acest caz, fie se va renunţa la ideea referendumului, fie acesta va avea loc, după alegerea Preşedintelui, cu specificarea că un eventual rezultat pozitiv va permite viitorului Parlament să evite o situaţie de blocaj legată de alegerea Preşedintelui”, a precizat sursa.


Potrivit spuselor sale, de asemenea, AIE doreşte să testeze reacţia societăţii civile şi a restului clasei politice, iar, în dependenţă de aceasta, să vină cu anumite corectări a mesajului.


„Dacă comuniştii sau socialiştii nu vor ceda, iar reacţia partidelor extraparlamentare şi a societăţii civile va fi una negativă, Alianţa ar putea demara alegerile prezidenţiale, iar după eşecul acestora, va urma dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În acest caz, referendumul anunţat de Alianţă va avea loc concomitent cu alegerile parlamentare anticipate pentru ca să ne asigurăm că viitorul Parlament nu se va confrunta cu situaţii de blocaj politic”, a mai menţionat sursa.
 
hotnews
0