531

„Patrioţii Moldovei" cer expulzarea ambasadorului României

Partidul 'Patrioţii Moldovei' intenţionează să organizeze un protest în fata Ambasadei României la Chişinău şi să ceară expulzarea ambasadorului Marius Lazurcă, transmite site-ul 24h.md. Comunicat emis de formaţiunea citată survine în contextul incidentului de duminică de la postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi, unde un cetăţean moldovean care nu s-a supsu cobntrolului a fost împuşcat de poliţiştii români.

„Pe 17 ianuarie vom organiza un protest împotriva tiraniei pe graniţa română şi vom cere demisia ambasadorului român din Republica Moldova, a domnului Marius Gabriel Lazurca. De asemenea, acţiunea va fi îndreptată împotriva amestecului în viaţa internă a Republicii Moldova de către autorităţile române şi a încercărilor de a provoca vărsare de sânge pe Nistru. Va fi cerută instalarea posturilor de pacificatori pe frontiera moldo-romană", se mai arată în comunicat.

În 2011, "Patrioţii Moldovei" a cerut comunităţii internaţionale, în cadrul unei conferinţe de presă de pe 18 mai, să determine retrocedarea de către România a teritoriilor „istorice" ale Moldovei. Între alte revendicări ale "patrioţilor" - anularea Unirii Principatelor din 1859 şi dezmembrarea actualei Românii.

"Este vorba despre rechemarea semnăturilor din 1859 de pe actul unirii a două principate - Moldova, care şi acum este regiune în estul României, între Carpaţii de Est în vest şi râul Prut, şi Valahia într-un stat unitar. În anul 1866 el a fost numit România. După războiul ruso-turc din 1877-1878 România a fost declarată stat independent. În acest mod, sub influenţa Austro-Ungariei şi Franţei a fost creat un stat-tampon, scopul principal al căruia era contracararea influenţei Rusiei în Balcani", spunea atunci Mihail Garbuz, preşedintele partidului.

http://www.cotidianul.ro/-patriotii-moldovei-cer-expulzarea-ambasadorului-romaniei-169923/

 

 

0