946

Boris Focşa a avut un comportament violent la Teatrul „Luceafărul”?

„Boris Focşa are o putere mare, ca Ministru al Culturii, şi oricând o poate folosi împotriva unui angajat de rând al vreunui teatru”, a mărturisit pentru JURNAL un fost actor de la Teatrul „Luceafărul”, care a activat 28 de ani la acest teatru, realizând multe roluri principale şi secundare. Potrivit acestuia, niciodată nu a existat mai multă fluctuaţie de cadre decât în perioada când Boris Focşa a fost director al „Luceafărul”-ui. Actorul afirmă că mulţi dintre colegii săi erau concediaţi fără motiv, unii dintre ei fiind artişti emeriţi sau având alte titluri onorifice, iar trupa a avut de suferit din cauza „comportamentului urât” al lui Focşa. Astfel, ex-directorul Teatrului „Luceafărul” ar fi ţipat la actori în timpul repetiţiilor şi i-ar fi înjurat în modul cel mai grosolan.

„Am văzut cu ochii mei cum şi-a bătut şi soţia, la subsolul teatrului, în coridorul unde sunt cabinele actorilor, apoi afară. O lovea cu pumnul. O bătea cum un bărbat bate alt bărbat. Odată, şi în turneu a bătut-o. Mergeam cu autobuzul, pe neaşteptate acesta s-a oprit, Focşa şi soţia sa au ieşit afară şi el a început s-o lovească, sub ochii actorilor din autobuz”, îşi aminteşte actorul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Soţia lui Boris Focşa, actriţa Stela Focşa (Mierlă), numită în funcţia de director al Teatrului „Luceafărul” după ce soţul ei a devenit Ministru al Culturii al RM, nu a fost de găsit pentru a comenta afirmaţiile fostului său coleg de trupă.

Titus Jucov, regizor, director al Teatrului „Licurici”: „Se pare că Boris Focşa e o jertfă a luptei politice”

„Şeful poliţiei rutiere al R. Moldova a declarat duminică, 8 ianuarie, că se desfăşoară o anchetă privind reţinerea lui Boris Focşa care ar fi fost în stare de ebrietate la volanul automobilului său. Înseamnă că există multe lucruri neclare care trebuie elucidate. După cum evoluează evenimentele, se pare că sărmanul nostru ministru e o jertfă a luptei politice.

Nu mă deranjează faptul că un regizor, un om de teatru şi-a permis de Crăciun să bea un pahar de vin. Mă deranjează însă neatenţia unui Ministru al Culturii de a se prezenta la sectorul de poliţie, la volanul maşinii proprii, pentru a-şi salva subalternul, reţinut pentru consum de alcool la volan”.

Vladimir Beşleagă, scriitor: „Focşa e un om întâmplător la Ministerul Culturii”

„Am urmărit ştirile despre aventurile de Crăciun ale lui Boris Focşa şi ceea ce vă pot spune e ceea ce am mai spus şi cu alte ocazii: Focşa e un om întâmplător la Ministerul Culturii şi demult trebuia debarcat. În locul lui, trebuie pus un om cumsecade, cu adevărat competent în domeniul culturii şi capabil de a conduce acest minister”.

jurnal
0