558

Bogatu: Omorul de pe podul de la Vadul lui Vodă - crimă şi provocare


 
Ipoteza potrivit căreia pacificatorii şi-ar fi pierdut capul după noaptea de Revelion nu rezistă criticii, Vadim Pisari fiind împuşcat cu sânge rece. De această părere este analistul politic, Petru Bogatu.
 

Editorialistul a scris pe blogul său că Pisari nu a fost împușcat din imprudență. „Vadim Pisari a fost împuşcat de şeful de post al pichetului de pacificatori №9, ofiţerul armatei ruse Mihail Cojuhari, un militar cu experienţă care nu avea cum să tragă aiurea în tramvai. Ştia ce face, neîndoios, şi a ucis cu sânge rece”, consideră Bogatu.

„Ceea ce s-a întâmplat poate fi considerat drept o provocare în momentul în care în stânga Nistrului a avut loc o schimbare de regim. Un moment foarte important pe care l-am observat este faptul că s-a tras din spate. Respectiv acest tânăr nu a atentat, sau cel puţin nu sunt concluzii de acest gen precum că ar fi pus în pericol viaţa cuiva din aşa-zişii pacificatori ruşi”, a declarat preşedintele Promo-Lex, Ion Manole, citat de analistul politic.

 
Potrivit lui Bogatu, Kremlinul reacţionează nervos în aceste zile la eşecururile suferite în Oseria de Sud şi autoproclamata republică nistreană. Au fost destituţi deja câţiva demnitari din administraţia preşedintelui Medvedev care s-au ocupat de alegerile din cele două regiuni separatiste.
 

„Evgheni Şevciuk a venit la putere, precum se ştie, nu cu sprijinul, ci în pofida autorităţilor ruse. Acest fapt, într-un fel, îi dezleagă mâinile, chit că zona transnistreană este efectiv anexată de Moscova. De aceea, în atmosfera încordată a unui incident tragic se urmăreşte, probail, îngustarea spaţiului de manevră al noului şef al administraţiei de la Tiraspol pentru a-l face total dependent de Kremlin”, a mai scrie analistul politic.
 

UNIMEDIA amintește că la 1 ianuarie, la ora 07.00 pe segmentul podului de peste râul Nistru, un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr de 18 ani, cetățean al R. Moldova. 
 
unimedia

0