1025

"Mi-au împuşcat fiul ca pe un criminal“


 În prima zi a anului, un soldat rus de la postul de la Vadul lui Vodă a tras într-un tânăr din Pârâta, care n-a vrut să se conformeze indicaţiilor sale. Tatăl băiatului a declarat pentru „Adevărul" că va lupta până în pânzele albe pentru a demonstra cine se face vinovat de tragedie.

Lacrimi şi durere în familia tânărului de 18 ani din Pârâta, raionul Dubăsari, împuşcat în prima dimineaţă a acestui an. Familia lui Vadim Pisari a pregătit sicriul şi a deschis larg porţile. Rând pe rând, rudele îndurerate au trecut pe aici pentru a aduce coroane funerare. În cimitirul din sat groapa a fost săpată. În loc să-şi petreacă băiatul la armată, cei dragi urmează să-l conducă pe ultimul drum.

„L-au ucis ca pe un criminal, fără să se gândească. Nu vom lăsa lucrurile aşa. Vom lupta până în pânzele albe pentru a demonstra cine e vinovatul", ne-a spus cu o privire pierdută tatăl lui Vadim, Simion Pisari (42 de ani). În noaptea dintre ani, tânărul a ciocnit o cupă de şampanie cu mama, tata şi fratele mai mic. Apoi a mers să sărbătorească alături de prietenii din sat. La 1 ianuarie, pe la ora 7.00, Vadim împreună cu un amic a mers la o benzinărie pentru a alimenta automobilul de model VAZ 2101. În viteză, a ruptbara de protecţie a postului de pacificatori de pe podul de la Vadul lui Vodă şi, fără a reacţiona la semnalul santinelelor de a opri, a părăsit locul.
Potrivit procurorilor, făcând cale întoarsă, victima iarăşi a refuzat să oprească. În acel moment şeful postului a tras de câteva ori din arma din dotare, AKC 74. Un glonte a străpuns uşa pasagerului din stânga şi a pătruns prin scaunul şoferului, rănindu-l grav în regiunea spatelui. Peste câteva ore, Vadim Pisari s-a stins pe masa de operaţie a medicilor de la Urgenţă.

„ÎMPUŞCĂTURILE AU RĂSUNAT UNA DUPĂ ALTA"

Constantin Bologan, care în momentul tragediei se afla lângă tânăr şi care a scăpat ca prin urechile acului, vorbeşte cu greu despre acea dimineaţă. Abia de poate deschide gura pentru a relata cele văzute. „A fost straşnic. Împuşcăturile au răsunat una după alta", murmură tânărul.

În loc să se pregătească de Crăciun, în Pârâta oamenii discută despre postul de pacificatori nemutat de aproape 20 de ani. „Cui îi trebuie acesta? Degeaba stau acolo aceşti pacificatori. Nu e prima oară când împuşcă", spune Gheorghe Cebanu (42 de ani). „Asta e politică. De parcă ar continua războiul. Nu trebuiau să-l omoare...", adaugă şi Nicolae (42 de ani), un alt bărbat din localitate.

La postul unde a fost împuşcat Vadim, zeci de combatanţi din satele din apropiere s-au adunat două zile la rând pentru a cere desfiinţarea punctelor de pacificatori. Urmează să protesteze şi astăzi. „Au mai fost cazuri când au împuşcat. Aceşti pacificatori nu sunt gospodari aici", a declarat revoltat Andrei Agatiev, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război din 1992.

UN AJUTOR MATERIAL FAMILIEI ÎNDOLIATE

Procuratura Dubăsari a intentat un dosar penal pe fapt, în baza articolului 151, aliniat 4, din Codul Penal, „Vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale". „Sunt sigură că pacificatorii vor colabora pentru a stabili un adevăr. Soldatul care a împuşcat se află la el acasă, la Tighina", ne-a spus Valentina Bradu, procurorul raionului Dubăsari, fără a oferi şi alte detalii.

Vlad Filat condamnă acțiunea pacificatorilor ruși de la Pârâta

Oficialii de la Chişinău, întruniţi în şedinţă abia peste o zi de la incident, au dispus acordarea unui ajutor material familiei îndoliate. „Trebuie să vedem ce s-a întâmplat exact şi să nu admitem escaladarea unor evenimente care ar tensiona şi mai mult situaţia", a declarat premierul Vlad Filat. „Incidentul a demonstrat că păstrarea tehnicii grele şi a oamenilor înarmaţi la posturile forţelor de menţinere a păcii creează probleme. Nu mai avem nevoie de atâţia militari, ci de civili care să apropie cele două maluri de Nistru", a comentat şi Eugen Carpov, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

TIRASPOLUL: „ARMA A FOST FOLOSITĂ LEGAL"

Tot ieri, ambasadorul Rusiei la Chişinău a fost convocat de ministrul de Externe al Moldovei, Iurie Leancă. „Este un caz tragic, dar şoferul era beat. Sperăm să nu se mai întâmple situaţii de acest fel. Haideţi să nu facem isterie în legătură cu acest incident", a sugerat Valeri Kuzmin după această întâlnire.

Şi aşa-zişii oficiali de la Tiraspol şi-au expus poziţia. Ei consideră că pacificatorul rus a folosit arma absolut legal. „Regretăm faptul că prostia şi bravada şoferului au provocat consecinţe atât de tragice, în acelaşi timp nu putem să nu remarcăm abţinerea pacificatorilor şi legitimitatea acţiunilor acestora", se arată într-un comunicat al „ministerului de externe" de la Tiraspol. ;

Cazuri similare care au băgat frica în oameni

Acesta nu este primul caz când pacificatorii ruşi au tras în civili. Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex", îşi aminteşte de un incident similar care a avut loc în 2005. Atunci el şi o cetăţeană a SUA au fost reţinuţi pentru că ar fi fotografiat un post, deşi în zonă nu era niciun indicator care să interzică fotografiatul. În timp ce o mulţime de oameni cerea eliberarea celor doi, unul dintre pacificatori a îndreptat arma spre grup. Tragedia nu a avut loc datorită unui poliţist moldovean care, dintr-o lovitură, a îndreptat trăgaciul în sus. „Am fost eliberaţi abia după implicarea OSCE şi a oficialilor de la Chişinău", mai povesteşte Ion Manole.

Zona de Securitate a apărut de-a lungul Nistrului după conflictul din 1992. La decizia Comisiei Unificate de Control, în zonă au fost introduse forţe mixte de menţinere a păcii.
 
adevarul 

0