471

Cer demolarea monumentelor sovietice; PCRM: Fasciști!


 

Declarația-memorandum a unui grup de academicieni și scriitori a stârnit nemulțumirea comuniștilor din Parlament. Grupul de inițiativă cere Guvernului să elimine monumentele sovietice și au anunțat instituirea Mișcării Naționale „Memoria Neamului”.


Comuniștii au sărit imediat în apărarea eroilor sovietici. „Este o declarație cu un conținut vădit fascist. Denigrează eroii care au participat la marele război pentru apărarea patriei. Sunt înjosiți veteranii de război care sunt numiți ocupanți”, a declarat deputatul comunist, Grigore Petrenco.

„Este o încercare de a falsifica istoria”, a spus și comunista Ina Șupac, solicitând explicații de la ministrul Culturii, dar și de la Procuratura Generală.


Discursurile comuniștilor au scos liberalii la miscrofon. „Să-ți fie rușine, domnișoară Șupac”, a menționat Ion Hadârcă.


Oamenii de cultură au cerut Guvernului să identifice sursele financiare pentru înălțarea în Piața Marii Adunări Naționale a Monumentului Eroilor și Martirilor Neamului, „care să reprezinte memoria eroilor luptători antisovietici, a celor care au apărat independența Republicii Moldova, precum și a Victimelor regimului totalitar comunist”.


Totodată, aceștia au cerut Parlamentului să adopte Legea interdicţiei simbolurilor comuniste şi celor totalitare pe teritoriul Republicii Moldova. 
 
 
jurnal.md

0