1039

Declarație-Memorandum: Noi avem eroii noștri !



Recent, vandalii au batjocorit Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale, unicul monument
(în devenire) consacrat tragediei basarabenilor după invazia sovietică din 1940. Chiar și după 20 de ani de independență constatăm că ocupanții se mai simt pe pământul nostru ca la ei acasă. Drept confirmare vine și reacția forțelor antinaționale, în special a unor deputați comuniști din Parlamentul R. Moldova, la decizia unor autorități locale și centrale de a schimba mesajul diverselor monumente și memoriale bazate pe minciuna sovietică și înălțate cândva doar pentru a-i slăvi pe invadatori.

 

Personaje ridicole își imaginează că mai trăiesc în URSS și încearcă să reînglobeze istoria poporului nostru în parametrii de odinioară. Centrul memorial Cojușna, Pichetul de grăniceri din Stoianovca, obiecte arhitecturale și muzeistice din alte localități au devenit prilej pentru atacul lor împotriva valorilor neamului nostru. În special, și-au îndreptat acțiunile împotriva deciziei guvernamentale de schimbare a denumirii Pichetului de grăniceri din Stoianovca, întitulat adineaori pe nedrept ”al celor trei eroi». Hazardați în declarații, acești inși antinaționali au divulgat că plăcile comemorative, muzeul și monumentele din interiorul Pichetului consacrate străinilor este opera comuniștilor și… a Ambasadei Rusiei. Mai mult, deputații comuniști au amenințat că, dacă se va ”atenta la memorialul din Stoianovca», ei vor avea grijă ”adresându-se Moscovei» ca Republica Moldova să suporte probleme la prețul și livrarea gazelor naturale din Rusia.

 

Isteria revanșardă și criminală a plutoanelor antimoldovenești (antiromânești) din ultimul timp ne determină să luăm atitudine publică și să constatăm următoarele:

  1. La 28 iunie 1940 Uniunea Sovietică, aliată a Germaniei naziste, a pus în aplicare pactul secret Hitler-Stalin și a atacat mișelește România, pornind un război nedeclarat după cum îi era obiceiul. În urma atacului brutal de la răsărit, Basarabia a fost ruptă din trupul Patriei și a devenit țară a lui Stalin. Idem, Republica Moldova (RSSM) vine ca o progenitură a acestui rapt, fiind forțată continuu să respecte politica ipocrită a invadatorilor gen ”eliberare». Ocupanții de atunci și urmașii lor, unii dintre care se mai află printre noi, au menținut pe pământul Basarabiei cel mai crunt regim (străin) în istoria neamului românesc, stăruind până astăzi să ne tot țină în zona pseudovalorilor.
  2. Ziua de 22 iunie 1941 la Prut a fost alta decât ne-a prezentat-o timp de decenii propaganda sovietică. Și războiul dintre România și URSS a fost altul decât cel dintre Germania hitleristă și URSS. La 22 iunie 1941 pe cursul inferior al râului nu au fost ”năvălitori fasciști» după cum au insinuat sovieticii. Armata Română în exclusivitate, prin sacrificiul miilor de ostași, a continuat beligeranța impusă de URSS la 28 iunie 1940 și a recurs la eliberarea pământului strămoșesc de sub ocupația bolșevică. Anume soldații români, bravi urmași ai lui Ștefan Cel Mare, printre care mii de basarabeni, inclusiv de etnie găgăză, bulgară, dar și rusă, au pornit peste Prut să-și elibereze pământul natal. La Prut, eroii noștri au fost întâmpinați cu gură de foc de niște străini, care în virtutea câștigării ulterioare a războiului s-au afișat drept ”eroi» pe sine înșiși și s-au autoîntitulat fariseic ”apărători ai Moldovei». Ei însă nu au nimic în comun cu valorile și istoria poporului nostru. Conform logicii normale și uzanțelor internaționale, soldatul străin sosit cu arma în mâini pe nepoftite este ocupant și nu poate fi erou pentru populația cotropită. Cu referire la țara noastră, ”eroismul» acestui soldat s-a manifestat prin asasinate și deportări în masă ale populației pașnice, prin mutilarea conștiinței și deznaționalizarea concetățenilor dintre Prut și Nistru. ”Eroismul» lor constituie de fapt violență, minciună și impertinență până la acest moment al secolului 21. În aceiași ordine de idei, declarăm că Republica Moldova nu a avut vreun ”Război pentru Apărarea Patriei». Această formulă impusă de statul sovietic care ne-a ocupat ne este străină.
  3. Trupele sovietice de grăniceri dislocate pe linia Prutului după ocuparea Basarabiei în 1940 și care au deschis foc împotriva ostașilor români au făcut parte din odiosul sistem NKVD, analog al organizațiilor SS și Gestapo din Germania nazistă. Anume soldații NKVD au semănat moarte și teroare pe pământul nostru, deci ei trebuiesc puși la stâlpul infamiei și aruncați la groapa de gunoi a istoriei, dar nu să le fie înălțate monumente, cu atât mai mult în cadrul pichetelor de grăniceri, care sunt instituții de stat cu regim special, întreținute de toți contribuabilii.
  4. Chemăm Guvernul Republicii Moldova și autoritățile locale să facă o evaluare obiectivă și să elimine din spațiul public monumentele, muzeele și memorialele minciunoase, venite din cadrul vechi al ideologiei bolșevice și care mai țintesc în istoria și tradițiile poporului nostru. În același timp, noi respectăm convențiile internaționale privind ostașii străini căzuți pe un anumit teritoriu și nu suntem împotriva cimitirelor, monumentelor și altor forme de comemorare a acestora. Solicităm Guvernului să identifice sursele financiare pentru înălțarea în Piața Marii Adunări Naționale a Monumentului Eroilor și Martirilor Neamului, care să reprezinte memoria eroilor luptători antisovietici, a celor care au apărat independența Republicii Moldova, precum și a Victimelor regimului totalitar comunist.
  5. Ne adresăm către Parlament să adopte Legea interdicției simbolurilor comuniste și celor totalitare pe teritoriul Republicii Moldova. De interzis promovarea falselor valori ale statului sovietic inexistent, de la care ne-am desprins cu sacrificiul generațiilor de luptători. De exclus din discursurile publice și mass media poveștile sovietice cu ”eroi» și ”nemți», precum și alte mituri inventate prin birourile propagandistice bolșevice, care mai spală creierii cetățenilor Republicii Moldova. Consiliul Coordonator al Audiovizualului urmează să dea apreciere canalelor străine din spațiul nostru public, care mai seamănă minciuna directă sau ascunsă prin diversele lor transmisiuni.
  6. Să fie trași la răspundere conform legii persoanele care au vandalizat Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale.
  7. Prin prezenta, declarăm instituirea Mișcării Naționale ”Memoria Neamului». Chemăm populația care ține la acest pământ și la tradițiile de neam să susțină prezenta declarație și să adere la Mișcare, spre a glorifica faptele înaintașilor noștri și a promova valorile naționale moștenite. Anume acum și în așa mod se va decide viitorul nostru și al generațiilor care urmează.
  8. Apelăm la mediile de informare să abordeze continuu, în profunzime și în corespundere cu normele deontologice, problemele expuse în prezenta declaratie.
26 decembrie 2011
 

Declaraţia este semnată de Alexandru Moşanu, Andrei Eşanu,
Nicolae Dabija , Mihai Cimpoi,
Valeriu Matei ,
Gheorghe Negru , Arcadie Suceveanu, Sergiu Chircă, Gheorghe Ghidirim,
Ion Negrei ,
Anatol Petrencu ,
Ion Buga ,
Ion Varta , Mihai Taşcă, Ion Şişcanu, Valentina Sturza, Gheorghe Mârzencu, Mihail Ţârdea, Vasile Ghiaur, Ion Pădure, Alexandru Şoltoianu, Tudor Basarabeanu, Petru Ciobanu, Anatol Caraman, Vasile Iovu, Petre Neamţu, Maria Mocanu, Elena Postică,
Petru Bogatu , Alexe Rău,
Vasile Bahnaru , Val Butnaru, Valentina Butnaru.

 
0