556

Gazeta Wyborcza: Moldova - lumina din tunel, însă prea mică pentru a deveni un model pentru ceilalți

 
“Sfârșitul preşedinţiei poloneze a UE, a cărei atenţie specială a fost îndreptată spre Parteneriatul Estic, a fost marcat de o dezamăgire profundă”. 

Despre aceasta scrie editorialistul publicației poloneze Gazeta Wyborcza, Marcin Wojciechowski. Potrivit acestuia, “în Belarus se consolidează autoritarismul, iar dictatorul Lukașenko, datorită împrumuturilor ruse continuă să rămână la putere ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Ucraina, care în acest an ar fi putut semna un acord istoric privind asocierea cu UE, a revenit la o guvernare de tip sovietic. Georgia s-a retras din centrul atenţiei poloneze şi europene. Totuşi, în pofida semnalelor pozitive din Tbilisi, viaţa politică georgiană produce îngrijorări. Alegerile parlamentare din 2012 vor fi un test de rezistență”.

“Lumina din tunel rămâne a fi Republica Moldova - țara care implementează reforme. Însă ea este prea mică pentru a dicta ceva şi pentru ca aceasta să devină un model pentru restul țărilor post-sovietice”, consideră Marcin Wojciechowski.

“Timpul minunilor în Europa de Est a trecut. Schimbările spre bine depind în mare parte de atitudinea pro-europeană a societăţilor țărilor din regiune, de perseverența şi convingerea lor că vor găsi un loc şi un viitor în Europa, că merită să lege propriul destin cu UE. Nu se poate conta pe elitele politice din ţările post-sovietice. Cu excepţia Republicii Moldova şi, eventual, Georgiei, acestea sunt interesate mai mult în menţinerea status quo-ului decât apropierea reală de Europa”, mai spune editorialistul de la Gazeta Wyborcza.

Sursa: UNIMEDIA

0