478

Lupu, la Moscova: Moldova rămâne un partener stabil pentru CSI





Republica Moldova va contribui și în continuare la dezvoltarea Comunităţii Statelor Independente (CSI), iar integrarea în Uniunea Europeană nu intră în contradicțiecu activitatea în cadrul CSI.


Declarații în acest sens au fost făcute de către Preşedintele interimar, Marian Lupu, la Summit-ului CSI de la Moscova. „Republica Moldova are o poziție geopolitică favorabilă. Ne aflăm află la hotarul culturilor slavonă și latină. Vrem să îmbinăm aceste lucruri pentru o dezvoltare democratică și economică stabilă”, a mai spus Lupu.


Evenimentul a marcat 20 de ani de la formarea CSI și a întrunit șefi de state din 10 țări membre ale CSI. Oficialii au discutat despre aprofundarea relaţiilor între fostele state sovietice. Participanţii consideră că după 20 de ani de la înfiinţarea CSI, comunitatea joacă în continuare un rol important în consolidarea stabilităţii în Eurasia. 


Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că datorită Comunităţii Statelor Independente, ţările post-sovietice au cunoscut o dezvoltare după desfiinţarea URSS. 


Liderii au vorbit şi despre crearea Uniunii Eurasiatice din care fac parte Rusia, Kazahstan şi Belarus. Preşedintele rus şi-a exprimat speranţa că în viitor şi alte state vor adera la această zonă. 


Oficialii au reamintit şi despre crearea Zonei de Liber Schimb a CSI, din care fac parte Ucraina, Armenia, Kîrgîzstan, Moldova şi Tadjikistan. Liderii au ajuns la conlcuzia că păstrarea CSI este necesară şi va fi de folos în viitor. 


Comunitatea Statelor Independente a fost formată în 1991, imediat după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Moldova a aderat la organizaţie în 1994. 
 
jurnal

0