1067

Serbia: Atacuri armate impotriva liderilor comunitatii romanesti din Timoc si Voivodina

Locuintele a doi lideri ai romanilor din Serbia au fost atacate cu focuri de arma, informeaza Romanian Global News. Potrivit sursei citate, luni, autori necunoscuti au deschis focul asupra casei liderului filialei Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia, Dragoslav Mariacic, din Spicova (Timoc), in timp ce un alt atac armat s-a produs in Voivodina, in localitatea Podul lui Iancu, impotriva casei presedintelui partidului Alianta Romanilor din Voivodina si primar al localitatii, Viorel Besu.

UPDATE 1 MAE: Ambasada Romaniei la Belgrad a intreprins demersurile necesare in vederea clarificarii situatiei

Ministerul Afacerilor Externe anunta printr-un comunicat de presa ca a luat nota "cu ingrijorare de recentele agresiuni la care face referire presa din Romania si Serbia, care au avut ca tinta anumiti lideri ai minoritatii romane din Serbia. Aceste atacuri fac in prezent obiectul procedurilor de investigatii din partea autoritatilor competente din Serbia. Ambasada Romaniei la Belgrad a intreprins demersurile necesare in vederea clarificarii situatiei si pentru ca autoritatile sarbe sa ia masurile care se impun".

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei la Belgrad si Consulatul General al Romaniei la Varset, urmareste cu atentie evolutiile legate de aceste incidente, precum si finalizarea anchetelor. Ministerul Afacerilor Externe spera ca rezultatele acestora vor fi disponibile cat mai curand", se arata in comunicatul de presa citat.

UPDATE 2 Tudor Pantiru, deputat PSD de diaspora: Au fost acte de intimidare a comunitatii romanesti

Tudor Pantiru, deputat PSD de diaspora, a declarat pentru HotNews.ro ca luni seara au fost trase focuri de arma asupra a doi lideri ai comunitatii romane din Timoc si Voivodina, fara ca acestia sa fie raniti. "Nu se stie cine a tras. Probabil au tras cei care nu doresc ca romanii sa beneficieze de drepturile lor fundamentale, sa participe la slujbe bisericesti oficiate in limba romana si sa isi duca copiii la scoli primare cu predare in limba romana", a sustinut Tudor Pantiru. Acesta a calificat aceste actiuni despre "acte de intimidare a romanilor".

Intrebat daca a sesizat vreo institutie a statului in legatura cu aceste evenimente, deputatul a declarat ca l-a sesizat pe deputatul William Branza, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii. 

Timoc: Atac armat asupra casei liderului filialei PDRS din Spicova

Romanian Global News relateaza ca, in cursul zilei de luni, asupra casei liderului filialei Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia din Spicova, Dragoslav Mariacic, a fost deschis focul. Glontul a patruns prin unul din geamurile casei acestuia, fapt constatat si de politia chemata la fata locului.

Potrivit sursei citate, Dragoslav Mariacic este unul dintre cei mai activi romani din zona in ceea ce priveste constructia unei biserici romanesti in localitate.

Totodata, Romanian Global News mentioneaza ca in Timoc, ca si in restul Serbiei, sunt rare casele care nu au arme de foc, existand astfel numeroase arme de foc la indemana populatiei.

Voivodina: Casa Primarului roman din localitatea Podul lui Iancu, atacata cu focuri de arma

Dupa atacul armat din Spicova, in Timoc, un alt atac armat s-a produs in Voivodina, in localitatea Podul lui Iancu (Jankov Most/ Iancaid), impotriva presedintelui partidului Alianta Romanilor din Voivodina si primar al localitatii, Viorel Besu, relateaza Romanian Global News.

Asupra casei acestuia au fost trase mai multe focuri de arma, gloantele strapungand canapeaua si peretii interiori ai casei.

Desi a fost anuntata imediat politia din Zrenianin, nu se cunosc pana in prezent autorii atacului. Totodata, nu se stie daca au fost unul sau mai multi atacatori. Politia din Zrenianin a confirmat ca acest caz a fost reclamat, si ca cercetarile continua.

Sotia lui Viorel Besu, Ida Besu, a declarat jurnalistilor sarbi ca acest incident s-a petrecut in jurul orei 02.00 dimineata.

Faptul ca cele doua incidente s-au produs in aceeasi zi demonstreaza o coordonare in ceea ce priveste atacarea unor lideri ai romanilor din Serbia, comenteaza Romanian Global News.

Autoritatile sarbe au refuzat sa deschida Punctul de Frontiera Portile de Fier II, din lipsa echipamentelor tehnice de control

Amintim ca marti, 20 decembrie, era programata inaugurarea Punctului de Trecere a Frontierei Portile de Fier II/Gherdap II. La inceputul lunii noiembrie, presedintele Traian Basescu anunta: "Intentionez sa revin cat de curand (pe Valea Timocului - n.red.), odata cu deschiderea punctului de frontiera de la Portile de Fier 2, daca vor fi de acord si autoritatile sarbe. Noi ne vom misca foarte repede". Declaratia a fost facuta in cadrul unei vizite de stat efectuate de Traian Basescu in Serbia, la invitatia omologului sarb, Boris Tadic.

Marti, autoritatile de frontiera sarbe au refuzat insa deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei, motivandu-si decizia prin lipsa echipamentelor tehnice de control a documentelor persoanelor care intentionau sa tranziteze frontiera romano-sarba, informeaza Agerpres.

Gheorghe Hanes, primarul comunei Gogosu - pe raza careia functioneaza PTF Portile de Fier II - a declarat pentru Agerpres ca autoritatile sarbe s-au razgandit "in ultimul moment", initial ele dandu-si dadusera acordul. In consecinta, autoritatile administratiei publice, ai ministerului de interne si ai politiei de frontiera au aflat la fata locului ca deschiderea punctului de frontiera este amanata, sustine acesta.

Potrivit lui Gheorghe Hanes, "partea romana a fost reprezentanta de inspectorul sef al Politiei de Frontiera, Ioan Buda, si de seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timis, generalul Ioan Handra. De o parte si de cealalta a frontierei, dornici, de trecere a frontierei s-au aflat peste 250 de persoane".

Autoritatile sarbe au promis ca cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare PTF Portile de Fier II/Gherdap II va deveni functionabil, a precizat primarul comunei Gogosu. Partea sarba a precizat ca o conditie pentru inaugurare este asigurarea infrastructurii IT si racordarea acesteia la reteaua politiei de frontiera.

Pe de alta parte, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera anunta printr-un comunicat de presa ca Punctul de Trecerea Frontierei "Portile de Fier II" aflat pe teritoriul Romaniei este pregatit pentru traficul international de persoane si marfuri. Potrivit comunicatului citat de Agerpres, partea romana este pregatita pentru efectuarea controlului la frontiera in bune conditii, este incadrata cu personalul necesar si beneficiaza de tehnica de comunicatii si aparatura performanta, conform standardelor europene.

"Autoritatile romane au obtinut toate avizele necesare de la Comisia Europeana pentru operationalizarea si deschiderea punctului de trecere in regim de trafic international de persoane si marfuri", precizeaza documentul. Politia de Frontiera Romana puncteaza faptul ca "asteapta aceeasi deschidere din partea autoritatilor sarbe, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru operationalizarea punctului de trecere".
http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-10991228-serbia-atacuri-armate-impotriva-liderilor-comunitatii-romanesti-din-timoc-voivodina.htm
0