512

"Deputaţii care au arătat buletinele de vot trebuie pedepsiţi cu închisoare"


Deputaţii care au arătat buletinele de vot la alegerile din 16 decembrie trebuie traşi la răspundere penală. Cel puţin aşa susţine Gheorghe Susarenco, fost viceministru al Justiţie. Acesta a explicat că prin asemenea acţiuni, parlamentarii au încălcat prevederile legale privind secretul votului. Pe de altă parte, Vlad Ţurcanu, redactorul şef al Radio Chişinău, consideră că aleşii poporului trebuie să se mobilizeze şi până la scrutinul repetat, să găsească soluţia privind alegerea preşedintelui. Declaraţiile au fost făcute în platoul Fabrika.
 
„Deputaţii au încălcat Constituţia. Dacă am avea un Procuror General în serviciul poporului, el ar pune Codul Penal pe masă şi ar cere Parlamentului să ridice imunitatea deputaţilor care au votat arătând buletinele. Potrivit legislaţiei, încălcarea exercitării libere a dreptului de a vota se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani”, a declarat Gheorghe Susarenco.
 
De altă părere este, însă, redactorul şef al Radio Chişinău,Vlad Ţurcanu. „Acum mai important este ca deputaţii să se mobilizeze în timpul scurt care le-a mai rămas, în cele 30 de zile. Înţeleg de ce ei sunt uşor nervoşi, se tem că ar putea să-şi piardă mandatele. E o perioadă crucială pentru deputaţii din actualul Parlament”, a punctat acesta.
 
Şi fostul ministru al Justiţiei Ion Păduraru crede că ideea cu tragerea la răspundere a deputaţilor este una idealistă şi nu poate fi realizată. „Din punct de vedere al aplicării normei invocate, ea este puţin probabilă”, a precizat acesta. Totuşi, Păduraru susţine că vinovaţii ar trebui să fie pedepsiţi. Asta pentru ca pe viitor, indiferent cine va veni la guvernare, să nu procedeze la fel.
 
Invitaţii emisiunii au vorbit şi despre şansele de a fi ales şeful statului la scrutinul repetat, care urmează să aibă loc în cel mult 30 de zile de la cel din 16 decembrie.
„Dacă va fi înaintată iarăşi candidatura lui Lupu, acesta nu va fi ales. Dacă se va identifica un candidat nou, chiar şi din sânul AIE, atunci şansele de a fi ales preşedintele depăşesc 50%. În acest caz, poate vor participa şi comuniştii”, a opinat Ion Păduraru.
 
Acesta este, însă, contrazis de redactorul şef "Panorama",Dmitri Ciubaşenco. „Comuniştii şi-au pus în plan să meargă la alegeri anticipate şi vor duce la bun sfârşit acest plan.Ceilalţi deputaţi vor fi nevoiţi să facă la fel. Anticipatele ar fi cea mai cinstită ieşire din situaţie”, subliniază acesta.
 
Iar  analistul politic Igor Boţan menţionează că în situaţia creată sunt posibile două scenarii: „Unu: Lupu este înaintat candidat. Nu ştim cu ce se poate termina acest exerciţiu. PCRM, grupul Dodon şi unele partide din AIE sunt deja antagoniste. Cel mai probabil vom avea anticipate. Doi:  Dacă Lupu va fi ales cu arătarea buletinelor, Curtea Constituţională va fi pusă în situaţia penibilă de a valida acest mandat şi va ajunge de râsul curcilor”.
 
Potrivit analistului, cea mai bună variantă ar fi ca AIE, în comun cu grupul Dodon, să desemneze o candidatură de compromis şi să declare că o susţin public.
 
publika
 
0