459

Presa rusă: Moldova este ostatica a câțiva politicieni

 
Moldova nu a putut depăși criza politică și a făcut încă un pas spre alegerile anticipate. Candidatul AIE, Marian Lupu așa și nu a putut aduna cele 61 de voturi necesare pentru a fi ales în funcția de președinte. Practic, țara a devenit ostatica câtorva politicieni, ambițiile cărora nu permit să orienteze procesul politic în direcția corectă. Jocurile politice au luat locul unor perspective clare de dezvoltare a Republicii Moldova. Viziunile opuse ale liderilor Alianței asupra unor subiecte prioritare fac dificilă conlucrarea în echipă și realizarea unor obiective, scrie publicația rusă Nezavisimaia Gazeta. 


Potrivit sursei, ciudată este și poziția Occidentului, care se pare că preferă să nu observe instabilitatea politică din Moldova.
 

„Timp de 2 ani AIE și-a demonstrast incapacitatea de a ajunge la compromisuri politice, însă în pofida acestui fapt, continuă să se bucure de susținerea UE și SUA, care ridică în slăvi reformele și cursul democratic al țării. Explicația e simplă. Guvernarea de la Chișinău îndeplinește toate recomandările structurilor europene în domeniul economic. Însă în spatele acestora se ascunde sărăcirea populației, creșterea prețurilor, datoriile externe și toate acestea pe fundalul partajării continue a funcțiilor între liderii AIE”, notează publicația. 


Autorul articolului scrie că, chiar dacă Marian Lupu va fi ales președinte, acest lucru face practic inevitabilă demisia Guvernului. „Acest pas îi va permite șefului statului să identifice vinovatul în toate păcatele, fapt conștientizat de premierul Vlad Filat, care nu este interesat ca Marian Lupu să ajungă președinte. S-a creat o situație când partidele politice nu sunt în stare să înainteze o candidatură de compromis pentru funcția de președinte, iar alegerile anticipate sunt tot mai aproape”, crede acesta. 


Un nou scrutin ar putea shimba repartizarea forțelor în Parlament. Alianța sau va dispărea, sau va suferi transformări esențiale, care vor avea loc cu participarea comuniștilor. Însă, nicio variantă nu garantează cetățenilor soluționarea problemelor lor, conchide publicația de la Moscova.
 
unimedia

0