594

Dirk Schuebel despre progresele anului 2011


 Anul 2011 a fost unul plin de succese în relaţiile bilaterale dintre Moldova şi UE. 
 
Declaraţia aparţine şefului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, care a menţionat în cadrul unui interviu realizat de Info-Prim Neo, că au fost obţinute mai multe rezultate pozitive în acest an. Şi anume au fost încheiate cele opt runde de negocieri pe marginea Acordului de asociere şi au fost lansate negocierile privind Acordul de Liber Schimb, Comprehensiv şi Aprofundat. 
 
Întrebat dacă anul 2012 poate fi considerat unul realist în ce priveşte liberalizarea regimului de vize, Dirk Schuebel a precizat că trebuie să mai aşteptăm un pic şi că după finisarea evaluării de impact în domeniu, se va putea trece în cea de-a doua etapă.
 
În privinţa scăderii interesului cetăţenilor R.Moldova pentru integrarea europeană, conform sondajului Barometrului de opinie, Dirk Schuebel a spus că nu mai crede în aceste sondaje după ultimele alegeri parlamentare anticipate, care, după părerea sa, au fost total greşite.
 
Dacă influenţează sau nu situaţia politică din R.Moldova dialogul cu Uniunea Europeană, Dirk Schuebel a precizat că „Moldova a cooperat bine cu UE şi fără un preşedinte, iar relaţiile noastre bilaterale nu au fost foarte mult influenţate de acest proces ”. 
 
Totuşi, oficialul european este de părere că ar trebui să fie evitate alegerile parlamentare anticipate şi că un preşedinte ar echilibra situaţia politică din Moldova.
 
Şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Dirk Schuebel, a mai remarcat faptul că Uniunea Europeană va sprijini în continuare reforma sectorului justiţiei cu 52 milioane de euro, iar prima tranşă urmează să fie acordată a sfîrşitul anului 2012.
 
point
0