498

Lupu și-a semnat sentința de plecare din politica mare






Poate pentru unii pare prea dură afirmația din titlu, dar nu este deloc așa. Sigur, Lupu nu va pleca azi sau mâine din politică, dar după prostia pe care a făcut-o astăzi (mai degrabă a fost împins s-o facă), liderul PDM și-a compromis orice șansă de a deveni un jucător important în politica de la Chișinău.


Cine l-a împins pe Lupu să candideze din nou la funcția de Președinte?


Cu două săptămâni în urmă, Lupu radia în fața camerelor de luat vederi și asigura pe toată lumea că el este aproape sigur că voturile pentru alegerea sa în funcția de Președinte există. Iar când s-a înscris din nou în cursă, sincer să fiu, credeam că într-adevăr Lupu va fi ales, pentru că un nou rateu ar fi șubrezit rău autoritatea sa politică, chiar și în interiorul PDM. Deoarece, după ce ai ratat de două ori șansa de a fi ales, aventurarea într-o nouă cursă sortită eșecului ar fi fost o prostie de începător, la care un politician cu experiența lui Lupu nu cred să fi mers dacă nu ar fi primit asigurări că va întruni voturile necesare.


Cine a fost omul care i-a dat asigurări lui Lupu că își va îndeplini marele său vis? La cum au decurs lucrurile astăzi, înclin să cred că acesta nu a fost nimeni altul decât Plahotniuc. În primul rând, am văzut un contrast teribil în prezidiul Parlamentului în momentul în care Dodon își ținea discursul de dinaintea procedurii de alegere a Președintelui. În timp ce fața lui Lupu se lungea de dezamăgire, cea a lui Plahotniuc arată cu totul altceva – siguranță și chiar un fel de fericire radioasă.


Al doilea lucru ciudat s-a petrecut în momentul votării. După ce cei din PDM au insistat ca toată lumea să arate buletinele de vot, toți s-au ținut de înțelegere, cu două excepții – Godea și Plahotniuc. În consecință, un vot a fost declarat nevalabil, iar cum la toți cei 60 de deputați care și-au arătat buletinele s-a văzut clar că voturile erau valabile, reiese că Plahotniuc sau Godea și-au anulat buletinul.


Plahotniuc – viitorul Președinte PDM


În condițiile compromiterii la care a fost supus astăzi Marian Lupu, cu siguranță poziția sa din interiorul PDM s-a șubrezit rău. Iar dacă va candida și în cel de-al doilea tur, atunci cu siguranță va deveni de-a dreptul ridicol, iar de acest lucru va profita, în interiorul PDM, Vladimir Plahotniuc. În doar un an de zile, Plahotniuc și-a întărit foarte mult pozițiile în interiorul PDM, iar după rateurile din această iarnă, la următorul congres PDM, sunt gata să pariez că Plahotniuc va candida la șefia partidului, iar principalul său argument împotriva lui Lupu va fi tocmai legat de prostia pe care a făcut-o acesta astăzi.


Și mai simplu îi va fi lui Plahotniuc dacă Lupu va candida din nou, iar alegerile anticipate vor fi puse pe seama actualului Președinte PDM.


Filat, un alt mare câștigător după ziua de azi


Și Filat are toate motivele să se îmbete de bucurie după ce s-a întâmplat azi. Lupu, după rateul de azi, nu mai reprezintă niciun pericol pentru Filat, deoarece popularitatea sa o va lua în jos foarte rapid în jos. Dacă până acum un an de zile, Lupu îl bătea la popularitate pe Filat, atunci la viitorul BOP vom vedea că Filat va fi lider detașat, iar Lupu nu prea va mai conta.


Practic fără a face mare lucru, Filat a scăpat de cel mai important rival al său de pe scena politică, iar liderul PLDM cu siguranță trebuie să se felicite pentru asta.


Dodon și-a făcut treaba


Voturile pe care miza, cu câteva zile în urma, foarte entuziast Lupu, nu puteau veni din partea altcuiva decât a lui Dodon. Cine o fi negociat cu Dodon și l-a asigurat de aceste voturi pe Lupu? Plahotniuc? Sunt mari șanse. Cert este însă că acel vot nevalabil a fost pentru siguranța că Lupu nu va fi ales. Dacă de Dodon era sigur că nu va vota, atunci existau dubii în privința celor două doamne din anturajul său, așa că ori Godea ori Plahotniuc, singurii care n-au arătat buletinele de votat, s-au asigurat că Lupu nu va acumula mai mult de 60 de voturi.


În concluzie, nu rămâne decât să-i spunem la revedere lui Lupu. Plahotniuc a avut grijă să-l compromită total, după ce s-a folosit de el și a ajuns atât de influent în interiorul PDM-ului și în politica moldovenească. După cum spuneam și cu câteva săptămâni în urmă, Plahotniuc nu prea mai are nevoie de Lupu, dar are nevoie de șefia PDM. Șefie pe care, la viitorul congres o și va obține. Asta dacă, cine știe, nu se trezește la timp Lupu. Mai are mici șanse.
 
jurnal

0