428

Slăbiciunea lui Putin, o şansă pentru AIE // BOGATU

 
Arătam în editorialul anterior că protestele din Rusia împotriva trucării alegerilor pentru Duma de Stat sunt un semn foarte rău pentru Vladimir Putin. În replică, câinii de atac ai liderului rus au sărit ca arşi şi au început să latre direct de la Lubeanka sau prin javrele lor recrutate de ceva timp la Chişinău.

Putin în momentul Ceauşescu

Pe un forum am a fost chiar ameninţat cu moartea. Vehemenţa apărătorilor premierul rus este de-a dreptul înspăimântătoare. De unde şi impresia că, în cazul în care situaţia din Federaţia Rusă ar degenera, Putin s-ar dovedi, pesemne, mai nebun decât Muammar Gaddafi. Îşi va obliga ortacii şi mercenarii să lupte pentru el până la ultima picătură de sânge.

Pentru autorul unui articol apărut în publicaţia australiană Inside Story, John Besemeres, Putin a ajuns la „momentul Ceauşescu”. Ruşii s-au săturat de el şi, după ani de zile în care doar puţini au îndrăznit să îl critice public, corul vocilor care cer sfârşitul „domniei” premierului devine din ce în ce mai tare.

Totuşi, e încă mult până departe. Deşi riscă să termine la fel ca Ceauşescu sau Mubarak, cariera sa politică, se pare, nu va lua sfârşit mâine. Viitorul Rusiei e învăluit în ceaţă.

Aston somează Moscova să nu şantajeze Chişinăul

Un lucru este cert însă. Premierul rus se întoarce în fotoliul de preşedinte nu pe un cal alb. Situaţia lui la ora actuală este destul de dificilă.
Chiar dacă până la urmă va izbuti să înfrunte cu succes toate obstacolele ce i-au ieşit în cale, manifestaţiile anti-Putin deocamdată i-au şubrezit poziţiile. El traversează un moment mai delicat de care, după cum afirma deunăzi un analist al Agenţiei americane „Stratfor”, statele occidentale vor căuta să profite.

Dar nu numai ele. Sunt semne, de exemplu, că în ultimele zile, în republicile ex-sovietice din Asia Centrală, e tot mai mult contestată Uniunea Eurasiatică, proiectul de suflet al premierului rus. De cealaltă parte, Catherine Aston, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, avertizează Moscova să nu şantajeze ţări precum Georgia sau Republica Moldova cu care Uniunea Europeană a lansat deunăzi negocierile privind crearea Zonei de Liber Schimb.

De slăbiciunea de moment a liderului de la Moscova ar trebui să profite şi Chişinăul. În condiţiile derutei de la Kremlin, se accentuează şi nesiguranţa coloanei a cincea din Republica Moldova. Mâna Moscovei a slăbit un pic.

Speculaţi întinderea musculară a liderului rus

PCRM, dar şi alte forţe filoruse, par copleşite de o anumită nelinişte. Încă nu s-a schimbat nimic în rău pentru ele, dar le lipseşte încrederea de odinioară în ziua de mâine şi în muşchii de fier ai lui Putin.

E o posibilitate pentru AIE să ia o gură de aer şi să rezolve nişte probleme. Să tranşeze, de exemplu, alegerea preşedintelui. În treacăt fie spus, potrivit „Strafor”, şi negocierile privind crearea Zonei de Liber Schimb au fost începute de UE cu autorităţile moldovene pentru a sprijini moral coaliţia de guvernământ de la Chişinău înainte de alegerea preşedintelui.

Acum e acum. Întinderea musculară a „superman”-ului Putin trebuie speculată. Dacă iar dă chix, înseamnă că AIE nu e bună de nimic nici măcar în situaţia când Moscova se vede silită să sară într-un picior.
 
jurnal
0