Parteneriat Strategic intre România şi Turcia
Foto: reuters
Traian Băsescu, întâmpinat de preşedintele turc, Abdullah Gul
Liderul român a fost aşteptat cu covorul roşu, un parteneriat strategic şi vorbe bune de la omologul turc. Reclame multe, blocuri colorate, multe în construcţie, străzi suspendate şi drumuri care şerpuiesc pe coline.
Furnicar de oameni. Ankara, puţin înainte de ora 11.00. Coloana oficială în care se află preşedintele român dă peste cap un sfert de oră viaţa şoferilor turci care conduc prin capitala ţării. Preşedintele Traian Băsescu este primit cu onoruri la Palatul Prezidenţial. Omologul turc, Abdullah Gul, îl întâmpină pe şeful statului cu zâmbetul pe buze. Soldaţi din aviaţie îmbrăcaţi în uniforme albastre şi colegi în uniforme kaki din trupele terestre stau de-a lungul covorului roşu pe care păşeşte preşedintele Băsescu.
Mica scenă pentru fotografi s-a umplut ochi. România este interesantă pentru jurnaliştii de la Ankara, spune Fatih, care este ghid pentru delegaţia de ziarişti români. ,,Zilele trecute a fost aici Viktor Orban, premierul Ungariei. Doar trei ziarişti turci au fost interesaţi de această vizită", spune în şoaptă ghidul.
„Merhaba Asker!"
La Palatul Prezidenţial continuă ceremonia de primire a preşedintelui român. Se intonează Imnul României, apoi cel al Turciei. Şeful statului se opreşte în faţa soldaţilor zgribuliţi. ,,Merhaba Asker!" (Bună ziua, soldaţi)! ,,A pronunţat bine", comentează ghidul nostru. Urcă scările palatului şi se opreşte pentru a da mâna cu omologul turc, în faţa porţilor. Porţile sunt străjuite de doi soldaţi care stau în nişte cuşti de sticlă. Nu se mişcă, nu zâmbesc. Este fişa postului. Ghidul nostru ne conduce în centrul de presă al preşedinţiei turce, unde toată lumea bea ceai. Nu oricum, ci în nişte pahare speciale, ca o clepsidră. ,,Bardak le spunem noi. Uneori, cerem ,,ceai cât o talie de femeie", îmi explică un jurnalist turc. Da. Paharul seamănă cu un bust de femeie, cu talie subţire. În centrul de presă, toată lumea a auzit de România. Măcar de Hagi. ,,Da, şi Farul Constanţa", adaugă ghidul nostru. Preşedintele Băsescu şi omologul turc au semnat un parteneriat strategic, un document istoric, ni se spune nouă, ziariştilor.
Parteneri strategici
Ankara şi Bucureştiul pot coopera mai strâns acum în multe domenii: turism, mediu, afaceri externe, educaţie, cultură. Dar mai ales pe parte economică, România are ce învăţa de la Turcia, care, pe timp de criză, nu doar că a reuşit să-şi menţină echilibrul economic, ci a avut o creştere economică în ultimul an mai mare decât cea a Chinei.
„Ne leagă atâtea prietenii şi atâtea lucruri comune încât avem şansa să consolidăm şi relaţia economică", a apreciat Traian Băsescu, în conferinţa de presă comună cu preşedintele turc, Abdullah Gul. „Declaraţia pentru parteneriat strategic ne va conduce către o dezvoltare practică a relaţiilor noastre, nu doar la o dezvoltare cu vorbe. Relaţiile noastre bilaterale se dezvoltă într-un mod bun. Obiectivul este un volum al schimburilor economice de 10 miliarde de dolari", a declarat preşedintele turc. În primele nouă luni ale anului, schimburilor comerciale turco-române au fost de 3,5 miliarde de dolari.
Afaceriştii, curtaţi
Într-un interviu acordat înaintea vizitei cotidianului „Zaman", Traian Băsescu i-a lăudat pe oamenii de afaceri turci şi i-a încurajat să investească mai mult în ţara noastră pentru că Bucureştiul le pregăteşte facilităţi în privinţa vizei de şedere. ,,Vreau să-i asigur pe oamenii de afaceri turci că sunt bineveniţi în România. Mă bucur să-i anunţ că pregătim noi măsuri care au ca scop relaxarea regimului de vize, însemnând acordarea unei vize de cinci ani oamenilor de afaceri turci", a declarat Băsescu.
România şi Turcia vor coopera şi în ceea ce priveşte politica de securitate, ambele ţări fiind membre NATO şi ţări-gazdă pentru elemente ale scutului antirachetă. Iar în materie de politică externă, România va face ce a făcut şi până acum: va sprijini Turcia pentru aderarea la Uniunea Europeană, în ciuda opoziţiei Franţei, Germaniei şi Austriei. „Am convingerea că prin tinereţea şi dinamismul acestei naţii, ea poate aduce un aport important la revitalizarea Europei", a explicat, în Turcia, liderul de la Cotroceni.
Cei doi lideri şi-au acordat câteva secunde şi pentru a se complimenta reciproc. „Nu cred că există o persoană care să cunoască mai bine Bosforul ca preşedintele Băsescu. Fiind comandant de navă, ştie fiecare colţişor al Bosforului". „N-aş vrea ca prietenii mei să rămână cu o impresie proastă. Sunt oameni care ştiu mai bine ca mine apele Bosforului. Aceştia sunt piloţii de nave turci", i-a răspuns Traian Băsescu.
Astăzi, Traian Băsescu se va vedea la Istanbul cu patriarhul Bartolomeu I şi va participa la un Forum de afaceri turco-român. Pe premierul Recep Tayyp Erdogan îl va vizita la domiciliu - şeful guvernului se recuperează încă după o operaţie de polipi intestinali.