457

Filat, la Bruxelles


O nouă etapă a negocierilor cu Uniunea Europeană. Premierul Vlad Filat se află astăzi la Bruxelles, unde participă la ceremonia de oficializare a tratativelor pe marginea semnării acordului de comerţ liber Republica Moldova - Uniunea Europeană.

La începutul vizitei, Filat a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul căreia a salutat decizia UE privind lansarea oficială a negocierilor cu RM pe marginea Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

„Republica Moldova este şi va continua să fie activă în cadrul Parteneriatului Estic, valorificând oportunităţile oferite. Apreciem adoptarea acestei decizii şi exprimăm mulţumiri pentru sprijinul acordat. Totodată, conştientizăm că etapa ulterioară este una şi mai complexă care va necesita o antrenare adiţională consolidată din partea autorităţilor naţionale, dar şi a întregii societăţi”, a spus Filat.

La rândul său, Preşedintele Consiliului European a declarat că RM înregistrează progrese în implementarea angajamentelor asumate în contextul integrării europene. Oficialul european a menţionat și importanţa menţinerii pe viitor a ritmului de lucru, atât în procesul demarat astăzi, cât şi în cadrul dialogului moldo-comunitar.

În urma negocierilor demarate astăzi, Republica Moldova ar putea deveni singurul stat din regiune care ar beneficia de comerţ liber atât cu statele CSI, cât şi cu cele din Uniunea Europeană. Aderarea la Zona de Comerţ Liber va crea un nou cadru juridic între Republica Moldova şi Uniunea Europenă pe dimensiunea politică şi economică. Până la semnarea acordului de comerţ liber, relaţiile comerciale cu statele europene sunt condiţionate de Acordul de Comerţ Preferenţial.
 
jurnal
0