418

Vladimir Voronin: Problema transnistreană va fi soluţionată în cel mult trei ani

Fostul preşedinte al ţării Vladimir Voronin susţine că în decursul a trei ani, problema transnistreană va fi soluţionată. Potrivit acestuia, "rezervaţia post-sovietică" din  Transnistria trebuie să dispară. Declaraţiile au fost făcute pentru radio Europa Liberă.

Mai mult, Voronin spune că acest lucru este posibil prin comunicare. "La nivel de cetăţeni noi comunicăm, la nivel de credinţă – noi suntem o mitropolie cu credincioşii şi cu episcopia din Tiraspol. Pe multe alte dimensiuni noi suntem împreună. Doar la nivel politic şi instituţional, adică de formare a statalităţii, iată vedeţi că avem probleme", a explicat liderul Partidului Comuniştilor.

De asemenea, fostul şef de stat menţionează că timp de 20 de ani, Igor Smirnov a sabotat soluţionarea diferendumului transnistrian. "În toţi aceşti ani aşa a jucat, şi a speculat, şi a făcut presiuni şi asupra Rusiei, şi asupra, OSCE - dacă voi nu faceţi aşa, eu am să fac altfel. Tot timpul. Asta e ca un fel de rachet politic", a punctat Vladimir Voronin.

După o pauză de şase ani, prima întâlnire oficială în formatul "5+2" privind rezolvarea conflictului transnistrean a avut loc la Vilnius, pe 30 noiembrie. Dialogul permanent dintre Chişinău şi Tiraspol a fost întrerupt în 2006.

În formatul de negocieri 5+2 participă – Chişinăul şi Tiraspolul, părţi aflate în conflict, trei mediatori – Rusia, Ucraina şi OSCE, iar SUA şi Uniunea Europeană au statut de observatori.
 
publika

0