540

Mitropolitul Ilarion: "Patriarhiile Română şi Rusă vor continua dialogul... "

Mitropolitul Ilarion: "Patriarhiile Română şi Rusă vor continua dialogul vizând dureroasă problemă a Mitropoliei Basarabiei"    


Mitropolitul Ilarion, pledează pentru aprofundarea relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Română


 
 
Responsabilul cu relaţiile externe al Patriarhiei Ruse, Mitropolitul Ilarion, pledează, într-un interviu acordat Agerpres, pentru aprofundarea relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Română, dar punctează şi problema Mitropoliei Basarabiei, afirmând că părţile au convenit să se abţină de la paşi unilaterali.
 
Recent întors de la Vatican, mitropolitul Ilarion vorbeşte şi despre condiţiile unei întâlniri dintre patriarhul rus Kiril şi papa Benedict al XVI-lea. Referindu-se la relaţiile dintre Bisericile Ortodoxă Română şi cea Rusă, mitropolitul Ilarion evidenţiază punctele comune şi arată că ambele Biserici au trăit o perioadă de asuprire. Iar în privinţa Mitropoliei Basarabiei, a cărei înfiinţare a supărat Moscova, spune că, în dialogul avut cu patriarhul român Daniel, părţile au convenit să evite măsurile unilaterale.
 
Bisericile Rusă şi Română, cele mai mari din lumea ortodoxă
 
„Bisericile Rusă şi Română sunt cele mai mari din lumea ortodoxă după numărul credincioşilor. Au multe în comun. Ambele Biserici ale noastre au trecut prin grele încercări în perioada în care au fost nevoite să existe în condiţii de asuprire din partea conducerii ateiste. În acest răstimp, şi Biserica Rusă, şi cea Română au căpătat o importantă experienţă duhovnicească, inclusiv legat de mucenicie şi propovăduirea credinţei în Hristos. În urma tragicelor evenimente din secolul al XX-lea, mii de credincioşi ruşi, români, ucraineni, belaruşi au ajuns dincolo de graniţele patriei şi sunt împrăştiaţi în Europa de Vest, în America de Nord şi de Sud, în Australia şi în alte regiuni ale lumii. Atât Biserica Rusă, cât şi cea Română acordă o atenţie deosebită misiunii pastorale. Datorită acestor puncte comune, poziţiile noastre în multe teme de actualitate sunt foarte apropiate", spune Mitropolitul Ilarion.
 
Ierarhul vorbeşte şi despre relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe Română şi Rusă. „În relaţiile noastre există problema legată de situaţia din Republica Moldova. În ciuda acesteia, reuşim să dezvoltăm o serie întreagă de direcţii de cooperare. Deosebit de intense au devenit contactele la nivelul şcolilor teologice şi în domeniul schimburilor studenţeşti. Astfel, în acest an a fost semnat acordul de cooperare între Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti şi Academiile Teologice de la Moscova şi Kiev. Doi studenţi români au fost acceptaţi la studii la Academia Teologică din Moscova.
 
Există un important potenţial pentru aprofundarea relaţiilor noastre. Direcţiile cu mai multă perspectivă vizează pelerinajele reciproce ale credincioşilor din Biserica Ortodoxă Română la locurile sfinte de pe teritoriul Patriarhiei Moscovei şi ale credincioşilor ruşi la locurile sfinte din România, cooperarea în domeniul cercetării şi al artei bisericeşti, schimbul de experienţă monahală", precizează responsabilul cu relaţiile externe al Patriarhiei Ruse.
 
În problema Mitropoliei Basarabiei ne vom abţine de la orice pas unilateral
 
Referitor la Mitropolia Basarabiei, mitropolitul Ilarion afirmă că la ultima întâlnire cu Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române „am ajuns la înţelegerea comună că în această problemă trebuie să ne abţinem de la orice pas unilateral, care ar putea bloca bunele perspective care se conturează în ultimii ani în relaţiile dintre Bisericile noastre. Vom continua dialogul cu scopul de a găsi căi de soluţionare a acestei dureroase probleme".
 
Ierarhul mai susţine că Bisericile Ortodoxe Rusă şi Română au puncte de vedere apropiate asupra procesului de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericilor Ortodoxe, opinii similare în privinţa evenimentelor care au loc astăzi în lumea ortodoxă.
0