493

UE: acum ori niciodată!

Moartea sau salvarea monedei europene - asta se hotărăşte în aceste zile, la Bruxelles. Liderii avertizează: deciziile se iau acum ori niciodată! Uniunea Europenă este ameninţată de agenţiile de evaluare. 15 state din zona euro au fost plasate deja sub supraveghere.

Analiştii financiari cred că de data aceasta liderii europeni nu vor ajunge la un consens asupra măsurilor necesare care ar genera încrederea pieţelor în zona euro. Cu doar câteva ore înainte de începerea summitului, Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a declarat că riscul „exploziei Europei nu a fost niciodată atât de mare”.

Mai optimistă este cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că europenii vor găsi soluţiile potrivite. Premierul britanic David Cameron a încercat să protejeze interesele Londrei de reglementările europene. Şi o mare parte dintre englezi sunt deranjaţi de rolul de spectator în care se află ţara. Potrivit unui diplomat european citat de Bloomberg, liderii din zona euro ar putea obţine de la Fondul Monetar Internaţional împrumuturi în valoare de 150 miliarde de euro, prin intermediul băncilor centrale, pentru susţinerea statelor afectate de criza datoriilor. De asemenea, se doreşte obţinerea unui ajutor din partea statelor din afara zonei euro pentru alte 50 miliarde de euro, care să fie furnizate tot prin băncile naţionale. Banii ar putea ajuta Italia şi Spania, ţări aflate pe marginea prăpastiei.
jurnaltv

0