504

Sondaj în ajun de alegeri: Smirnov nu mai este lider în Transnistria

 
Actualul lider al regiunii transnistrene, Igor Smirnov, a pierdut poziția sa de lider nu doar în favoarea contracandidatului său principal, Anatoli Kaminski, dar și fostului speaker, Evgheni Şevciuk. Cel puțin așa arată datele sondajului efectuat la începutul lui decembrie, la comanda fondului rus „Priznanie”.

Potrivit sursei, rolul principal în schimbarea atitudinii populației față de actualul lider l-a jucat poziţia Rusiei, care a calificat drept o eroare candidarea lui Smirnov pentru un al cincilea mandat la așa zisa președinție a rmn. În consecință, Igor Smirnov, a pierdut poziția de lider și acum poate conta doar pe 23,2% din voturile tuturor alegătorilor şi 26,7% din voturile celor care intenţionează să participe la vot.

De cealaltă parte, contracandidatul său, Anatoli Kaminski în perioada campaniei electorale a adăugat pondere politică. În luna septembrie acesta era sprijinit de 14% , în octombrie de 22%, la mijlocul lunii noiembrie de 26%, iar potrivit sondajului recent  poate conta pe 31% din numărul total de alegători și pe 34,5% din numărul de alegători activi. Astfel, Anatoli Kaminski cu siguranţă va trece în al doilea tur. Totodată, campanie masivă dusă împotriva lui de Smirnov, nu a avut  rezultate scontate se menționează în raport.

Perspectivele lui Evghenii Şevciuk  s-au înrăutățit semnificativ în comparaţie cu luna octombrie. Nivelul de susținere din partea populației a scăzut de la 27,3% în noiembrie la 24,8% în decembrie. Din alegătorii activi, Şevciuk este sprijinit de 28,1%. Având în vedere resursele administrative ale lui Smirnov, se poate presupune că cel mai tânăr candidat nu va reuși să treacă în turul doi, notează sursa.

UNIMEDIA precizează că sondajul s-a efectuat pe un eșantion de 928 respondenți, din 15 localități din stânga Nistrului.

Așa-numitele alegeri prezindențiale, nerecunoscute de Republica Moldova, vor avea loc peste 2 zile, la 11 decembrie. Mai mulți candidați s-au plâns pe faptul că sunt presați și intimidați de către oamenii legii și instituțiile de stat, controlate de actualul lider al regiunii, Igor Smirnov. Până acum în cursă s-au înscris șase persoane. Este vorba de Evgheni Şevciuk, fost preşedinte al Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski, actulul preşedinte al Sovietului, Igor Smirnov, liderul regiunii transnistrene, președintele Partidului Comunist din stânga Nistrului, Oleg Horjan, Dmitri Soin, deputat în aşa-numitul parlament transnistrean și jurnalistul Andrei Safonov. 

Potrivit sondajelor, principalii concurenți ai lui Smirnov sunt Evghenii Sevciuk și Anatolii Kaminskii, susținut de partidul de guvernământ rus, „Edinnaia Rossia”. Moscova declară deschis că nu-l mai vrea pe Smirnov la cârma Transnistriei şi îşi promovează activ favoritul în campania electorală.


Sursa: UNIMEDIA

0