1101

Justiţie la foc automat: o mie de dosare la un magistrat

 
Judecătorii muncesc de cinci ori mai mult, fiind nevoiţi să facă dreptate în birouri aglomerate, iar din această cauză sunt istoviţi şi au grave probleme de sănătate. Cel puţin aşa susţin preşedinţii instanţelor. Pe de altă parte, experţii spun că problema ţine de administrarea proastă a dosarelor, dar şi de caracterul complex al procedurilor de examinare.

Curtea de Apel Chişinău. Ora 11.00. Sute de oameni se înghesuie ca într-un muşuroi, încercând să ajungă cât mai aproape de magistraţi pentru a auzi când le vine rândul. La această oră a fost fixată examinarea a circa 100 de dosare.

Indignaţi şi săturaţi de amânări, participanţii la procese se plâng că bat pragul instanţei luni la rând. „Se amână deja a cincea oară. De fiecare dată am aşteptat până la amiază, apoi mi se spunea că şedinţa nu mai are loc. Nu înţeleg cum funcţionează acest sistem", strânge derutată din umeri Maria Trofim de la Hânceşti.

"Judecătorii muncesc de cinci-şase ori mai mult decât se cuvine"

Nemulţumiţi sunt şi magistraţii. Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel, susţine că judecătorii muncesc de cinci-şase ori mai mult decât se cuvine. „La cei 35 de magistraţi pe care îi avem ne-ar mai trebui vreo 15. Fiecărui coleg de-al meu îi revin câte 100 de dosare pe lună, iar pe an ajung să examineze chiar şi o mie! N-avem nici referenţi, deşi am cerut de atâtea ori", se plânge Ion Pleşca.

Celor de la Judecătoria Centru le revin anual câte 700 de cauze. „Muncesc şi câte 12 ore pe zi. Judecătorii sunt istoviţi, suferă de inimă", îşi apără colegii Ion Ţurcanu, preşedintele instanţei.

Situaţia nu e mai bună nici în raioane. De exemplu, la Curtea de Apel Bălţi ar mai fi nevoie de vreo patru magistraţi. „E adevărat că nimeni nu a calculat câte dosare trebuie să examineze un judecător. Normal ar fi dacă fiecare ar judeca 20 de cauze pe lună, iar pentru ceea ce face peste program să fie plătit suplimentar", este de părere preşedintele Curţii, Gheorghe Scutelnic.

Criza de judecători e subiect la zi şi în şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii. „Oricum ar fi repartizate cadrele, niciodată nu vor fi suficienţi judecători. CSM ar trebui să fie autoritatea care se ocupă de numirea magistraţilor, iar decretul prezidenţial să nu fie decât o formalitate. Nu suntem însă auziţi de cei care rezolvă problemele ţării", a declarat procurorul general, Valeriu Zubco, într-o şedinţă a consiliului.

AMÂNĂ DOSARELE CU LEJERITATE

Pe de altă parte, experţii susţin că problema constă în administrarea dosarelor, dar şi în caracterul complex al procedurilor de examinare. „Un magistrat european şi unul moldovean judecă, în medie, acelaşi număr de dosare. Doar că la noi procedura de examinare a cauzelor este prea complicată. Aceasta ar putea fi simplificată odată cu noua reformă a Justiţiei", explică preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

Dar asta nu e tot. „Judecătorii sunt foarte lejeri în amânarea şedinţelor. Nu aplică sancţiuni pentru neprezentarea părţilor. De multe ori, pierd timpul cu chestiuni minore, în defavoarea unor lucruri ce merită cu adevărat atenţie. Bunăoară, de ce trebuie să chemi o persoană la o şedinţă care cu certitudine va fi amânată? Nu e mai bine să corespondezi şi să inviţi părţile doar atunci când va fi judecat dosarul", se întrebă Vlad Gribincea.

„Judecătorii evită metodele moderne cum ar fi înregistrarea audio a şedinţelor, care le-ar putea economisi timpul. Se tem că vor fi folosite ca dovezi ale comportamentului lor, care nu e tocmai corect uneori", crede avocatul Ion Păduraru.

Judecătorii, instruiţi cum să-şi gestioneze cauzele

În Strategia de reformare a Justiţiei, oficialii şi-au propus ca fiecare şedinţă de judecată să fie asigurată cu echipament necesar pentru înregistrarea audio a procesului. De asemenea, gestionarea dosarelor urmează să fie automatizată printr-un mecanism de verificare.

Potrivit documentului, orice abatere de la normă va fi sancţionată. La fel, judecătorii urmează să fie instruiţi la cursuri speciale cum să gestioneze mai bine cauzele. Totodată, magistraţii vor învăţa mai multe reguli privind cazurile de amânare a şedinţelor de judecată.

Experţii susţin însă că prevederile din Strategia de reformare a Justiţiei vor înlătura doar o parte din probleme. „Chestiunea este complexă şi nu poate fi soluţionată atât de simplu. E nevoie de mai multe măsuri", crede Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice.
 
adevarul

0