439

Filat, îngrijorat de soarta tinerilor absolvenți: Să fie angajați, chiar dacă nu au experiență

Drepturile tinerilor absolvenți nu sunt respectate. Despre aceasta a atenționat astăzi premierul Vlad Filat, în cadrul ședinței Executivului. Prim-ministrul s-a arătat nemulțumit de practica vicioasă a angajatorilor. Potrivit lui, ultimii solicită experiență de la proaspeții absolvenți, care doresc să se angajeze în câmpul muncii, deși legislația nu prevede asemenea cerințe. 

„Am discutat de multe ori situația tinerilor absolvenți, dar nu am reușit să indentificăm o soluție, de aceea revin la subiect. La angajare li se solicită experiență, deși legea prevede altceva. Cum un tânăr poate primi experiență, dacă nu poate să se angajeze? Pe urmă avem întrebări de ce pleacă tinerii din țară”, s-a declarat nedumerit Filat. 

Șeful Executivului a solicitat ministerelor responsabile ca în viitorul apropiat, să analizeze cadrul legal existent, pentru ca ulterior să se vină cu modificări, ce nu ar mai permite angajatorilor să creeze astfel de bariere. „Să se vină cu reglementări și cu sancțiuni stricte”, a subliniat premierul.

UNIMEDIA menționează că una din cerințele prinicipale pentru angajare pe piața muncii din Republica Moldova este experiența profesională. Astfel, tinerii absolvenți au șanse minime de a se încadra în câmpul muncii. Pentru a nu întâmpina dificultăți la angajare, mulți dintre ei încep să lucreze încă de pe băncile facultății.
unimedia

0