424

Avem dată. Avem candidat. Vom avea și Președinte?

 
Epopeea legată de alegerea Președintelui se apropie de sfîrșit. Parlamentul a stabilit noua dată a alegerilor prezidențiale – 16 decembrie, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu și-a anunțat intenția de a candida, Parlamentul a ajustat norma legală privind alegerea șefului statului etc. Toate pregătirile au fost făcute și, indiferent de cum vor evolua lucrurile în continuare, este evident că pînă la finele anului curent vom avea o claritate – fie vom avea un Președinte, fie alegeri parlamentare anticipate. Oricare ar fi deznodămîntul, contează că perioada de incertitudine va fi depășită, va dispărea suspansul în care societatea moldovenească trăiește de ceva timp.
 
După cum era și firesc, după stabilirea datei alegerilor prezidențiale prima întrebare a fost: Dar sînt oare suficiente voturi pentru alegerea Președintelui? Din acest punct de vedere, declarațiile liderilor politici au fost extrem de relevante. Presei nu a scăpat optimismul lui Marian Lupu și a liderului PL, Mihai Ghimpu. Cel din urmă a declarat deschis că sînt 61 de voturi pentru alegerea Președintelui, dar nu a intrat în detalii. La rîndul său, Marian Lupu a fost mai rezervat, dar, oricum, a lăsat să se înțeleagă că totul va fi bine, precizînd că PD va negocia cu toate grupurile parlamentare.
 
Declarațiile celor doi lideri nu ar fi fost atît de relevante, dacă nu ar fi fost susținute indirect și de liderul comunist Vladimir Voronin. După frazele de serviciu gen ”se încearcă cumpărarea voturilor deputaților noștri, dar eu cred în colegii mei de echipă”, Vladimir Voronin a spus și unele lucruri care pot fi interpretate diferit. Spre deosebire de precedentele sale declarații la această temă, el nu l-a mai atacat pe Marian Lupu, nu l-a acuzat de trădare și nu a spus că PCRM nici într-un caz nu-l va vota. Mai mult decît atît, liderul comunist a declarat că, dacă Marian Lupu va fi ales, PCRM nu va protesta și a adăugat că important este ca totul să fie în limita cadrului legal.
 
Astfel, cu sau fără bună știință, liderul comunist a alimentat informațiile neoficiale care circulă în ultimul timp, precum că ar fi ajuns la un acord cu PD privind o nouă coaliție de guvernare, dar că acesta nu este făcut public în speranța că democrații și comuniștii vor reuși să profite eventual de voturile PLDM și PL pentru a alege noul Președinte. Iar pentru a nu trezi suspiciunile partenerilor de Alianță, PD, probabil, îi asigură că a găsit susținere doar la unii deputați comuniști, nu la întregul partid.
 
Și dacă Mihai Ghimpu s-a grăbit deja să-și afișeze optimismul, același lucru nu se poate de spus și despre Premierul Vlad Filat și Partidul Liberal Democrat din Moldova, pe care-l conduce. Astfel, Vlad Filat a lăsat să se înțeleagă că, înainte de a vota pentru Marian Lupu, partidul său va cere să i se spună deschis care este prețul voturilor atrase suplimentar de democrați pentru a asigura reușita alegerilor. Evident, Premierul nu a avut în vedere prețul ca și bani, ci dacă nu va urma cumva o reformatarea a Alianței de guvernare. Un punct de vedere similar a expus și liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Streleț, care a menționat că alegerea Președintelui este importantă, dar și mai important este viitorul democratic al Republicii Moldova. Aceste declarații vorbesc despre faptul că PLDM, spre deosebire de PL, nu împărtășește optimismul democraților și ia în calcul mai multe scenarii negative care ar putea urma după alegerea Președintelui republicii. Or, aceasta înseamnă că PLDM se va gîndi destul de bine dacă are sens să-și dea votul pentru Marian Lupu la 16 decembrie.
 
Cel mai probabil, ei vor face acest lucru doar după ce vor primi anumite garanții și vor avea siguranța că, votînd pentru un Președinte, nu deschid calea revenirii comuniștilor la guvernare. În plus, PLDM a înaintat condiții clare și în ceea ce ține de votarea, pînă pe 16 decembrie, a mai multor legi importante, inclusiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor medicale obligatorii, legile ce vizează liberalizarea vizelor etc. Și aceste cerințe pot fi înțelese. Căci, dacă eșuează alegerea Președintelui și țara intră din nou în alegeri parlamentare anticipate, PLDM, care este principalul responsabil de actul de guvernare, se va pomeni într-o situație destul de delicată. Cu cît mai prost vor merge lucrurile în țară în această perioadă, cu atît mai rău va fi pentru partid și liderul său.
 
În lumina celor expuse, devine absolut clar că reușita alegerii Președintelui depinde acum în mare parte de Marian Lupu, de modul în care va ști să gestioneze procesul în următoarele aproape două săptămîni și cum se va poziționa în raport cu partidele parlamentare. Îi va reuși acest lucru? Vom vedea pe 16 decembrie.
Dumitru Spătaru
 
tribuna
0