1119

Ambasadorul rus Valeri Kuzmin: Transnistria este în pragul unei catastrofe economice

 
Transnistria este în pragul unei catastrofe economice, avertizează Ambasadorul Rusiei în Moldova, Valeri Kuzmin. Într-un discurs ţinut de diplomatul rus la un forum al oamenilor de afaceri, organizat la Râbniţa, Kuzmin a vorbit despre corupţia din regiunea de est a Moldovei şi despre poziţia distructivă a Tiraspolului.
 
Kuzmin susţine că tendinţele negative din economie stau la baza reducerii catastrofale a numărului populaţiei din regiune. Acest fenomen determină, la rândul său, falimentul sistemului de asisitenţă socială. Ambasadorul rus consideră că, fără un ajutor esenţial din exterior, Transnistria nu va ieşi din impas.
 
Potrivit lui Kuzmin, administraţia de la Kremlin şi-a exprimat, în repetate rânduri, nemulţumirea faţă de situaţia creată şi consideră drept inacceptabile schemele folosite în Transnistria în ceea ce priveşte distribuţia ajutorului umanitar. Kuzmin a subliniat, în context, că fondurile alocate de Rusia nu au fost utilzate în scopurile prevăzute.
 
Astfel, Comisia de anchetă din Federaţia Rusă a stabilit că, în ultimii doi ani, pe conturile bancare a lui Oleg şi Marina Smirnov, fiul şi nora liderului separatist de la Tiraspol, au fost vărsaţi peste un milion de dolari. Potrivit anchetatorilor, aceasta este o tentativă de legalizare camuflată a deturnării de fonduri din ajutoarele umanitare ruse destinate pensionarilor din Transnistria.
 
În 2006, Rusia a alocat Transnistriei 1,5 miliarde de dolari. Ancheta a stabilit că, în loc să fie repartizaţi pensionarilor, o bună parte din aceşti bani au fost împrumutaţi sub formă de credit, băncii din Tiraspol "Gazprombank", preşedintele căreia era aceeaşi Marina Smirnova. O altă parte din aceşti bani, în jur de 160 de milioande de ruble, au fost delapidaţi.
 
Valeri Kuzmin a mai declarat că regiunea a fost adusă în prag de catastrofă de administraţia de la Tiraspol, iar acum se impune necesitatea identificării urgente a unei căi de ieşire din criză. Kuzmin a mai subliniat că în Transnistria trebuie combătută corupţia şi restabilită legea şi ordinea.
 
publika
0