547

Scrisoare deschisă- lui Traian Basescu.

Tovarăşului Trăian Băsescu

Tovarăşe Băsescu,
      Îţi scrie un moldovan din Republica . Nu face ochi pătraţi şi nu te zborşi, te rog! Ştiu bine că n-ai auzit de moldoveni, cum n-ai auzit nici de Republica , stat independent şi suveran. Dar nu asta mă supără pe mine. Licino pe Neata n-am nici o pizmă. Îmi dău sama că Neata nu eşti Socrat ca să le ştii pe toate. De aceea ai rezvedcă şi un buluc de pomoşnici ca să te ajute la lucruri la care singur nu te duce capul. Asta-i normal pentru un nacialnic mare ca Neata. Nu e normal numai că razvedca Neatale în Republica Moldova, zi şi noapte, spală bani zoioşi cu paşapoarte romîneşti, cu gazete şi partide unioniste, se ocupă cu narodnoe obrazovanie, cu biserica şi cu certi şto, dar a uitat cu totul de ale sale preamîie obiazanosti.
Eu cred că numai din astă pricină toată romînimea din împărăţia Neatale îi aşa de tiomnîi norod, încît nu-şi dă sama că pe globul pămîntesc, în afară de romîni, mai trăiesc şi alte naţii care răsuflă şi grăiesc altfel decît romînii. Cu astă ocazie am către Neata nişte voprosuri care demult mă rod pînă la os ca reumatismul pe vreme cînd e pasmurno afară.
      Mai întîi, de unde Neata ai luat că Republica  se numeşte “Basarabia”, iar noi, moldovenii – “romîni basarabeni”? Socot că numai pentru aist cazus razvedca Neatale nemedleno trebuia trimisă la dracu-n dinţi să aducă de acolo tămîie, dacă n-o duce capul să aducă pentru Neata dostovernîie informaţii din  vecină, aflată la o mînă întinsă, chiar sub nasul romînilor! Asta nu-i treabă bună, tovarăşe Băsescu!
Alt vopros. De ce, mă rog, eşti aşa de moniţionat şi te strofoleşti atît de urît cînd auzi că moldovenii nu sînt romîni şi că ei grăiesc moldoveneşte? Eu înţeleg democraţia aşa: comu cacoe sviniacie delo cum moldovenii îşi numesc naţia şi graiul lor?! Romînii pot să se numească cum le trăsneşte prin cap: rromi, romîni, romani (cu a fără cartuz), chiar bolşevici, dacă îi trage inima.
      Chiar de mîne, ei pot trece la limba papuaşilor din Micronezia în kiriliţă chineză, că noi, moldovenii, nu vom crîcni un cuvînt împotrivă! N-avem noi năravul romînilor de a ne băga nasul în oala vecinului. Şi asta e încă o soobrajenie la cele o mie de dovezi că noi nu sîntem romîni. Caroce, pe noi tare ne doare în cot şi ni-i acru în ciubcic cum e orînduiala şi poreatca acolo, la Neavoastre: că romînii merg călare pe măgari, ori măgarii – călare pe romîni. Moldovenilor absoliutno li-i indiferentno!
      Atunci de ce Neata crezi că romînilor li-i pozvoleno să se suie în cap moldovenilor?! Să-mi între nepoftiţi în casa mea şi să-mi anine tocmagi pe urechi, otova să mă minciunească cum că aş avea ţurţuri romîneşti la c…r şi de aceea ar trebui numaidecît să mă unesc cu dînşii! Mi-au ros urechile cu balivendre cum că eu mă trag, cică, din rodul lor de ţigani. Ba că le grăiesc limba lor, ba că pămîntul meu e romînesc… Şi tot aşa şi pe dincolo! Cînd eu mai bine ştiu cine sînt, de unde mă trag şi ce limbă grăiesc. Mă divuiesc că Neata nu înţelegi aşa prostîe lucruri.
Sîntem moldoveni pentru că mamele şi taţii noştri sînt moldoveni. La rîndul lor părinţii noştri n-au născocit nici ei nimic nou. Au moştenit sîngele de neam şi numele de Moldoveni de la buneii noştri care au fost taţi pentru mamele şi taţii noştri… Şi aşa firul neamului Moldovenesc îl depănăm neîntrerupt de la obîrşie, din moşi-strămoşi spre taţi, spre feciori şi nepoţi pînă în zilele noastre!
Aşişderi şi limba am învăţat-o nu de la romîni, dar tot de la mamele şi taţii noştri. LimbaMoldovenească, nu alta! Limba buneilor şi părinţilor noştri Moldoveni, care ne sînt mai aproape şi mai rodnîie decît romînii străini de peste ape şi munţi.
Ce nu-i clar pînă aicea, tovarăşe Băsescu?!
     Parcă la vid arăţi un matroz bîvalîi, om învăţat şi cu scaun la cap, dar, cum văd, n-ai procinîe poziţii în aeste voprosuri simple ca o capică de una. Sameni cu o vacă luşuind crăcănată pe gheaţă care se poticneşte la tot pasul şi se duce încotro o bate vîntul. Îmi pare rău, tovarăşe Băsescu, că nişte învăţaţi puchioşi şi cu răle namerenii din ţara Neatale te-au tumănit pe Neata ca şi pe copilaşii cu minţile crude şi subnasurile ude din şcoalele moldoveneşti cu fel de fel de balivendre mincinoase care îngheaţă apele în luna lui cuptior. Da Neata eşti conducător de ţară, nu un coptil mucos. Neujeli ţi-i aşa de greu să trimiţi un pomoşnic la bibliotecă să-ţi aducă “Letopiseţul Ţării Moldovei” al lui Grigore Ureche? Ca Neata samostoiatelino, cu ochii proprii, să vezi adevărul curat despre moldoveni, pe care marele cronicar l-a pecetluit pe veci în letopiseţul său, cu mult înainte de ivirea romînilor pe astă lume. Acolo, ciornîm po belomu, e scris că noi de la “începătura moşilor” sîntem Moldoveni şi limba ni-i Moldovenească!
      Neujeli şi Neata crezi că moldovenii au fost un norod mut, fără grai, fără plai, aşteptînd ca nişte dobitoace negrăitoare, vreo 500 de ani, pînă se vor naşte romînii ca să le aducă vorbă şi pămînt romînesc, de-a gata na tarelociche? Aşa crede numai un tunchit concenîi. Tac ne bîvaet, tovarăşe Băsescu!
Nici pe un betejit la minte ca Trifan Prostofilea din Balabanovca (azi Bălăbăneşti) nu-l poţi amăgi cu aşa balabolii cum că gruzinul Iosub Stalin i-a născut pe moldoveni şi le-a dat limbă moldovenească. Dar cum Neata, un agromadnîi tolstolob, ai putut nimeri în volocul pentru chilcă şi melociovcă proastă, întins de nişte şamani şmecheri cu pretenzii de apostoli ai neamului?!
La noi este un bramburel fluturatic din Coloniţa, care tot crede la fel ca Neata. Un gheroi în cofta mamei care s-a luat la bătaie cu Stalin în aiastă treabă. Cum vin alegerile o secundă nu-i tace gura. Fără ostanovcă ne tot sperie cu Stalin. De Antonescu şi faşişti n-are nas să grăiască că-s romîni de-ai lui. Prostu-i prost, da îşi dă sama golanul că Stalin e mort. Altminterlea gheroiul ar purta şalavari galbeni şi cu razrez la c…r. na vseachii sluciai, ca să nu facă mojilă la fund. De frică, caneşno!
Romînii Neatale cred că moldovenii ar fi nişte dicari din jungla Amazoniei, pe care ei îi pot învîrti în jurul degetului cu minciuni grebănoase ca cămilele beduinilor din . Cu ele încearcă să ne tragă prin urechile acului spre unire cu  mă-sîi. Îţi spun mai pe romîneşte ca să înţelegi şi Neata: unirea n-are priză la moldoveni. Moldovanul cînd aude de unire cu romînii parcă i-ai da cu cosorul la gîlcile bărbăteşti din josul buricului. S-a fript odată cu borş şi de atunci toată viaţa suflă în lapte acru. Ştie el ce „unire” au făcut romînii la 1918, cînd cele 4 divizii romîneşti au năpădit verolomno asupra republicii noastre. Ferească sfîntul, ce ujas au trăit moldovenii sub talpa Romînului!
         Unui jandarm dacă nu-i dădeai “bună ziua” şi nu te închinai luia, mîncai o mamă de bătaie soră bună cu moartea. Soldafonii romîni îmblau din casă în casă şi-i jucheau pe ţăranii moldoveni pînă la chelicica goală de selihozproducte şi alte bunuri pe care ei le adunau în sudoarea frunţii ca să-şi hrănească familiile. Această jăcmăneală se numea “rechiziţie” la romîni. În dosul soldăţimii, în  noastră a năpădit şi o ploaie cu bulbuci de regăţeni ţivili, răi şi flămînzi. Nişte lodîri răpănoşi care aicea s-au făcut boieri şi bogătaşi pe spinarea moldovenilor.
Bunelul meu, Dumnezeu să-l ierte, a fost uceastnic la răscoala din Tatarbunar. A scăpat cu fuga, ca prin minune din labele Siguranţei. Îmi povestea că de la Hotin şi pînă la Tatarbunar pămîntul şi apele Nistrului erau roşii, ca cerul la asfinţitul soarelui, de sînge omenesc. Soldaţii şi jandarmii romîni îi prindeau pe oamenii nemulţumiţi de năvălirea romînilor şi îi junghiau pe loc cu ştîcul armei ca pe porci, fără nici o judecată. Ori li lega cîte o piatră de gît şi-i aruncau de vii în Nistru…
Să-i cadă limba din gură acelui mincinos care amăgeşte lumea lehăind cum că la 1918 a fost unire cu învoirea moldovenilor!
       Nici Turcu în 300 de ani de ocupaţie păgînă n-a făcut atîta uciganie şi stricăciuni în  Moldovei cît au făcut romînii în cei 22 de ani de asuprire romînească. Mai apoi, turcii nu năroveau să ne primenească limba şi numele de neam. Ori, naprimer, să ne vîre pe gît cu sila istoria turcilor, imnul “Deşteaptă-te, turcule!”, steagul, gherbul lor şi a.m.d. Nu se băteau în sfintele altare cu preoţii moldoveni ca să le fure bisericile, cum s-au batut pochii romînizaţi, zgîndărîţi  de Iura Roşca şi Cubreacov-Prăpăditov. Turcii îşi  luau prada (haraciul) şi pe aici le era drumul. Atîta îi vedeau moldovenii în  Moldovei. Dar uită-te, tovarăşe Băsescu, cît de frumuşel se poartă ei astăzi cu moldovenii! Ne stimează ca stat independent şi ca naţie, nu se vîră în suflet cu hîtrii golăneşti cum că Turcia ar fi ţară-mumă pentru moldoveni. Şi, glavnoe, nu fac zarvă cum că pămînturile Moldovei ar fi “turceşti”, iar noi, moldovenii – “basarabeni turci” sau “turci basarabeni!”
Oare n-ar putea fi urmată şi de romîni pilda turcilor, tovarăşe Basescu?!
Mai am către Neata încă multe alte voprosuri, dar iaca oiţele behăie – îmi dău signal că au însetat şi se cer la vodopoi. Ştiu că şi Neata eşti tare zaniatîi om şi n-aş dori să te zacolebesc cu multe voprosuri de odată.
Aştept răspuns.
Adresa mea: Republica , satul Cebanovca (azi Ciobăneşti), Moş Gherasim, starşii ceban la stîna de oi.

0