488

Declaraţie: În Moldova se prefigurează o nouă putere

 
În prezent, în Republica Moldova are loc o reconfigurare a scenei politice şi se formează coaliţii ad-hoc. De această părere sînt analiştii politici care au participat la ediţia de ieri a emisiunii „Fabrika” de la postul Publika tv.
 
Analistul politic Bogdan Ţîrdea crede că Premierul Vlad Filat acum practic a rămas izolat politic, iar linia de demarcare între el şi Partidul Comuniştilor, Partidul Democrat şi Partidul Liberal o constituie poziţiile diametral opuse în problema alegerii Preşedintelui ţării.
 
În opinia sa, Vlad Filat vrea să tergiverseze procesul pînă la adoptarea unor importante legi social-economice, care i-ar oferi pîrghii de influenţă în campania electorală. În acelaşi timp, celelalte trei partide pledează pentru demararea neîntîrziată a campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
 
Analistul Victor Gurău crede că PCRM profită de lipsa de unitate a AIE şi nu exclude că, comuniştii, în comun cu unele componente ale Alianţei, ar putea asigura reuşita procesului de alegere a Preşedintelui ţării.
 
Analistul politic Anatol Ţăranu este convins că există o înţelegere a PD cu PCRM, că ultimul va vota pentru candidatura lui Marian Lupu. “ În acest caz, este creat un Guvern nou, de stînga, dacă PCRM mai primeşte şi funcţia de Premier, excelent. Filat îl va susţine pe Lupu pentru înaintarea candidaturii sale, dar dacă se va prefigura o alianţă PD-PCRM imediat după stabilirea datei alegerilor, Filat deschis va declara că nu îl va vota pe Lupu”, a declarat Anatol Ţăranu.
 
tribuna
0