870

14 mil euro; despăgubirile achitate de RM la CEDO


 200 de dosare pierdute de Republica Moldova, printre primele 7 state condamnate și aproximativ 14 milioane euro. Toate aceste lucruri le-am obținut la... Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Timp de 10 ani (2001 - 2011) Republica Moldova a tot pierdut majoritatea dosarelor intentate contra sa. Despăgubirile personale s-au cifrat la circa 14 milioane euro în tot acest timp

Ștefan Urâtu, președintele Comitetului Helsinki, a declarat pentru IPN, că cele mai multe condamnări le-am primit până în 2005, atunci când încă funcționau tribunalele, iar printre cele mai dese motive din care Moldova era la categoria perdanților se numără dreptul la un proces echitabil și încălcarea dreptului la proprietate.

Urâtu consideră că Moldova a pierdut atâtea procese la CEDO pentru că țara se afla în perioadă de tranziție, iar între atribuțiile a două instituții apărea un gol pe care nu îl completa nimeni. „Omul este purtat cu problema sa şi astfel el îşi caută dreptatea la nesfârşit. Aceasta îl face să meargă la CEDO pentru că nu are un instrument lucrativ de soluţionare a problemei sale în ţară, fie că acest instrument funcţionează greşit, adică nu-i asigură un rezultat pe care a contat”, e de părere președintele Comitetului Helsinki.

Ștefan Urâtu declară că Moldova, din acest an, are o lege nouă, care prevede că statul ar putea recunoaște benevol anumite violări. Acestă lege a fost aprobată, în opinia lui Urâtu, anume pentru persoanele care au depus cerere la CEDO, iar acum sunt rugați să o retragă iar procesul să continuie aici. „Republica Moldova trebuie să implementeze reforma în justiţie, dar să fie cântărit, chibzuit, din toate aspectele, din toate punctele de vedere, ţinându-se cont de experienţa şi practicile precedente”, a spus Ştefan Urâtu.

Asociația „Promo-LEX”, a cărui președinte e Ion Manole, a ținut să precizeze că în regiunea transnistriană au fost pronunțate 3 dosare de condamnare a Republicii Moldova la CEDO, cele mai răsunătoare fiind cazul Ilașcu - 2 dosare și cazul școlilor cu predare în grafie latină.  În cazul școlilor o posibilă condamnare ar putea veni în prima jumătate a anului viitor.

În opinia lui Manole e ceva firesc că Moldova să fie condamnată la CEDO, deoarece orice țară, cât de democrată nu ar fi, aceasta oricum va face anumite încălcări. Ori autoritățile sunt de vină, sau legislația, oricum încălcări ale drepturilor omului există. Cu toatea acestea juristul consideră că populația s-a săturat de starea perioadei de tranziție.
 
eco
0