629

(video) În ajunul vizitei lui Lavrov: Emigrantul din Africa, John Onoje protestează împotriva prezenței Armatei a 14-a

 Fostul emigrant din Sierra Leone, în prezent cetățean al Republicii Moldova, John Onoje, a protestat astăzi în fața clădirii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Proaspătul „moldovean” își exprimă dezacordul cu vizita de mâine a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Onoje susține că atât timp cât Rusia nu și-a evacuat trupele de pe teritoriul transnistrean, Chișinăl nu trebuie să discute cu oficialii ruși.  

„Am auzit la televizor că dl Lavrov vine la Chișinău să semneze niște acorduri cu dl Leancă. Așa ceva nu trebuie. Lavrov nu retrage trupele rusești din Transnistria. Noi acolo nu avem drepturi și limba noastră acolo nu se vorbește. Nu e vorba doar de Lavrov, e vorba de toți politicienii ruși. Rusia nu vrea să retragă trupele, ea vrea țara noastră.
 
Noi vrem să fim liberi, să-i spunem rușilor „acasă!. Art. 11 al Constituției spune că statul nostru este neutru. Noi nu vrem relații bune cu Rusia, noi plătim pentru gaz, nu-l primim degeaba. Noi trebuie să fim deschiși cu Europa”, explică John.

Timp de un an a John a învățat limba română, iar acum, grație ziarelor pe care le vinde zilnic, pare a fi mai informat decît un moldovean de rând. Un simplu vânzător de ziare crede că modificarea Constituției și revenirea la alegerile directe ar fi cea mai bună soluție pentru criza politică din țară, iar formatul 5+2, în opinia lui John, nu este în stare să soluționeze problema transnistreană. 

Puțini trecători însă au fost interesați de protestul acestuia, câțiva, însă, l-au salutat.

„O persoană din Africa cere dreptate poporului moldav, dar noi nu putem. De ce noi nu suntem așa uniți? El corect cere. Da cât se poate, dl Lavrov de câte ori la televizor numai proști nu ne-a numit. Trebuie să luăm exemplu de la el și mă bucur că sunt așa oameni. El în 3 ani a învățat limba, dar noi avem oameni care s-au născut aici și nu o cunosc”, spune un trecător.

Originar din Sierra Leone, unde în anii 90 a izbucnit un război civil, John Onoje locuiește de 13 ani în Republica Moldova, iar la începutul lui 2011 a devenit cetățean al acestei țări. Venit de la capătul lumii, fără a cunoaște istoria țării noastre, John poate fi considerat un adevărat patriot. Acesta a protestat în repetate rânduri când nu a avut cetățenia RM și nu a putut vota, iar solicitat de presă, a pledat mereu pentru limba română, condamnarea comunismului și retragerea trupelor rusești din Transnistria. În prezent, locuiește în Chișinău și își câștigă pâinea comercializând ziare și reviste.
 


 


 Unimedia
0