492

Tănase despre alegerea președintelui: Clasa politică este cheia, nu Constituția

Soluția pentru alegerea președintelui ține de clasa politică și de capacitatea acesteia de a ajunge la un compromis, și nu de modificarea Constituției. De această părere este președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a participat la emisiunea „Viața publică” de la postul național de radio.

„Nu cred că este corect ca pentru probleme politice să se caute soluții juridice. Trebuie căutate remedii politice, nu constituționale. La fel și în problema alegerii președintelui, trebuie căutate puncte politice comune. De atâtea ori s-a solicitat interpretarea Constituției, în art. 78 n-a rămas nicio virgulă neinterpretată. Dacă problema ar fi discutată în cadrul partidelor, cel mai probabil o soluție ar fi fost găsită. Însă, din păcate, în cadrul formațiunilor, deciziile sunt luate de cel mai multe ori de o singură persoană”, a subliniat Tănase.

Președintele CC consideră că mai întâi trebuia identificat un candidat susținut de cel puțin 61 de deputați și mai apoi să fie numită data alegerilor și nu invers. „Trebuie să te asiguri că ai un candidat eligibil, nu doar un candidat”, a mai spus acesta.

Potrivit lui, este nevoie de o revizuire sistemică a Constituției, care să fie ajustată la spiritul timpului. „Este necesar ca clasa politică să vină cu modificări în actuala Constituție pentru a înlătura acest nucleu de contradicții. Însă, nu trebuie de operat modificări în funcție de interesele actuale al politicienilor”, a mai spus magistratul.

Precizăm că liderul PL, Mihai Ghimpu insistă asupra ideii de modificarea a Constituției pentru a alege președintele cu mai puțin de 61 de voturi. 

UNIMEDIA relevă că ieri deputații Alianței pentru Integrare Europeană au abrogat decizia prin care la 18 noiembrie urma să aibă loc alegerea șefului statului și asta pentru că în cursa pentru fotoliul de președinte nu a fost înregistrat niciun candidat. Astfel, alegerile prezidențiale au fost amânate pe un termen nedeterminat. Liderii celor trei formațiuni încă nu s-au înțeles când va avea loc următorul scrutin prezidențial. http://unimedia.md/?mod=news&id=41358 
 
 
unimedia
0