1384

viata

 Viata are deja un sens: tie iti revine sarcina sa-l descoperi.
“Dorintele noastre sunt presentimentele posibilitatilor care sunt in fiecare dintre noi.” Goethe
Care sunt pietrele de temelie din viata mea?
Ce sens are viata mea?
Ce sa fac cu viata mea?
Cum sa am o viata fericita?
Cateodata, suntem cuprinsi de un sentiment de vid existential. Doresc sa va ajut sa gasiti carburantul care va permite sa avansati, sa aveti proiecte, sa iubiti, sa traiti, in ce sens dorim sa avansam, sa ne punem corect intrebarile, sa facem alegerile potrivite si sa gasim un sens personal al propriei vieti, a intelege ce anume te face  fericit. Viata noastra poate sa se imbogateasca mereu.
Acest fir al sensului vietii poate sa fie reinnodat, pentru a se adapta noilor conditii.
Trebuie  sa vedem potentialul de viata de care dispunem.Sa ascultam motorul nostru interior. Sa ne ascultam propria viata, sa o observam, sa vedem in ce punct ne gasim.
Viata nu are un singur sens, ci mii de sensuri.
Sensul pe care il putem conferii propriei vieti nu este acelasi pentru toata lumea. Este o notiune extrem de individuala. Nu exista un sens al vietii de-a gata. Trebuie sa il cautam pe al nostru, cel la care visam, cel care ne poate aduce linistea, multumirea, fericirea… trebuie sa construim fiecare pentru noi. Aceasi constructie: casa sufletului tau! Nu este vorba de un listing la care ar trebui sa te conformezi pentru a intra in clubul fericitilor alesi ai sensului vietii. Tot stabilindu-ne obiective imposibil de atins ne cream complexe. Sensul vietii este individual. Este sensul vietii tale si nu cel pe care ti-l impun altii. Nu trebuie sa avem incredere in conformismul cultural si social care ne face prizonierii unor modalitati de gandire prestabilite si a unor tipuri de reguli de psihologie, ca o haina de-a gata care i s-ar potrivi oricui. Va exista intotdeauna si un fond cultural din care isi vor trage seva si obiectivele tale. Sensul vietii tale se va construi intotdeauna ca urmare a unei istorii de viata personale, a interactiunilor cu ceilalti, cu mediul, dar asta nu inseamna ca ceilalti ti-l dicteaza ci, prin ceilalti il descoperi, prin experientele pe care le traiesti.
Ceea ce ne va ajuta sa dam sens propriei vieti nu este atat ceea ce avem sau ceea ce obtinem, cat modul in care ne privim viata.
“Oamenii sunt ravasiti nu de lucruri, ci de judecatile pe care le au despre acestea.”  Epictet
Sensul vietii evolueaza in functie de varsta, evenimente, prioritati. Ceea ce va anima si va motiveaza nu este o idee fixa, ci o materie in evolutie permenenta.
“Daca viata ta are un sens atunci poti suporta totul.”  Nietzsche
Anumite evenimente au consecinte imediate asupra sensului vietii, actionand ca un fel de electrosoc mintal.
Fara un sens al vietii exista riscul hazardului in viata ta. Nu ai dupa ce sa te orientezi, ce sa te ghideze, ce sa te motiveze. Lucrurile se pot petrece de-a valma, fara nicio noima. Nu ai o tinta clara, nu ai obiectivele pe care sa le urmezi. Nu adu hazardul in viata ta. Stiu ca nici o ordine obsesiva nu e benefica dar nici o dezordine excesiva. Incearca sa pastrezi un echilibru.
Neprevazutul constituie un element esential al existentei. Sensul vietii nu poate fi un proiect rigid pentru ca el nu este static, ci adaptativ. Trebuie sa toleram incertitudinea si faptul ca nu putem stapanii absolut totul. Nu putem controla totul si nu ne putem pune la adapost de orice. Intoleranta pentru incertitudine ne pune in pericol echilibrul psihic si aptitudinea pentru fericire.
“Nimeni nu poate avea o viata fericita daca se ocupa numai de el si de satifacerea propriilor nevoi.”  Seneca
Fara ceilalti viata ta nu ar avea nici un sens fiindca omul este un animal social. Tocmai de aceea e bine sa ne dezvoltam abilitatile de comunicare si de relationare cu ceilalti, sa cautam persoane langa care putem evolua, sa nu facem compromisuri in privinta evolutiei noastre, sa ne asociem cu cei care corespund scopurilor noastre. Sensul vietii tine mult de relationarea cu ceilalti: in doi, in familie, in grupul de prieteni, in mediul profesional. Fiecaruia dintre noi nu-i mai ramane decat sa-si creeze propria partitura si sa o interpreteze dupa propria sensibilitate. Ceilalti pot fi colacul nostru de salvare. Contactul cu ceilalti aduce beneficii chiar si celor care iubesc mai mult singuratatea. Ceilalti reprezinta totusi un pericol pentru aceia dintre noi cre nu stiu sa spuna “nu” si sa impuna anumite limite celorlalti. Ceilalti nu au acces nelimitat la viata noastra.
Urmeaza sa-ti prezint cateva exercitii ce ar trebui sa te ajute in descoperirea sensului vietii.


Plan de activitati: realizarea unei liste cu toate lucrurile importante pe care le faci zilnic, si in comparatie cu toate obiectivele tale fundamentale. Sa faci o lista cu toate activitatile tale saptamanale acordandu-i fiecareia o nota de control. Sa vezi daca ceea ce traiesti in prezent corespunde obiectivelor tale cele mai importante.
Noteaza-ti propriile obiective pe termen scurt, lung si mediu.
Planul de activitati are o limita, si anume ca nu aduce in discutie trecutul.
Bilant de viata:
  • ce faci in fiecare zi?-activitati zilnice, carburantul tau, balonul tau cu oxigen
  • de ce are viata ta in prezent configuratia pe care o are?-motivatii actuale, viitoare si din trecut
  • ce anume vrei sa transmiti?-familiei, copiilor, altcuiva. Sensul vietii nu poate fi redus la un singur moment.
Exercitiul ultimei clipe de viata:
  • Se face o inventariere rapida a liniilor directoare ale propriei vieti
  • Care este primul lucru pe care regreti ca nu l-ai facut?
  • De ce anume esti cea mai mandra?
  • Premeditarea mortii inseamna premeditarea libertatii. Cand inveti sa mori, uiti sa fii sclav.
  • Gandindu-ne la moarte facem sa apara in noi sentimentul urgentei, ajungand astfel mai repede la obiectivele noastre de viata cele mai importante.
Exercitiul scaunului cu patru picioare:
  • Piciorul social este reprezentat de relatiile zilnice cu cei din jur.
  • Piciorul amical, reprezentat de prieteni.
  • Piciorul intim se refera la anturajul cel mai apropiat: iubit, sot, copii, parinti, prietenii cei mai apropiati.
  • Piciorul profesional reprezinta sfera muncii fiecaruia.
Ceea ce este important este sa ai o viata echilibrata asemenea unui scaun cu patru picioare. In momentul in care prezentam anumite “defectiuni” la unul dintre picioare, scaunul nostru incepe sa se clatine, adica echilibrul nostru psihic este pus in  pericol. Imaginea celor patru picioare ale scaunului reprezinta o conditie esentiala pentru construirea sensului vietii. Nu poti construi un proiect de viata dintr-o pozitie de dezechilibru. Nu te poti descurca doar cu trei dimensiuni, sau cu doua sau, mai rau, cu una singura! Ai nevoie de toate cele patru dimensiuni pentru a-ti pastra echilibrul psihic: social, amical, intim si profesional.
Realizarea de sine nu reprezinta neaparat atingerea unor scopuri eroice. Cel mai important este sa traiesti cat mai multe experiente pozitive, maximale, momente in care sa ai senzatii intense. Cu cat ai mai multe experiente de acest gen, cu atat te apropii mai mult de implinirea de sine. Cum faci sa ai parte de asemenea experiente?
  • Incepi incet, dar sigur!
  • Nu te hazardezi in proiecte complicate.
  • Incepi cu proiecte care stii cu siguranta ca se soldeaza cu succes.
  • Dupa ce ai depasit aceasta etapa treci la proiecte un pic mai dificile. Deja ti-ai intarit increderea in tine cu reusitele anterioare si ai castigat energie pozitiva.
  • Dupa ce ai realizat si etapa anterioara incepi sa-ti analizezi  scopurile cele mai inalte si planurile cele mai marete pe cere le ai si incepi sa lucrezi la ele treptat, organizat, fara a te surmena. Nu te grabeste nimeni!!! Ai tot timpul si trebuie sa-ti gasesti un ritm al tau in care sa lucrezi, ceva ce ti se potriveste si care stii ca te ajuta pentru atingerea reusitei.
0