534

Leancă: Moscova vede în Chișinău parteneri SERIOȘI și RESPONSABILI

 Există voci la Chișinău care vorbesc în numele Uniunii Europene. Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, i-a îndemnat în cadrul unui interviu realizat de Europa Liberă să n-o facă deoarece UE ”vorbește cu noi deschis”. Oficialul moldovean a reconfirmat faptul că UE consideră că Republica Moldova în continuare este unica șansă de succes în acest spațiu, iar statele europene dau dovadă de interes și sprijin față de țara noastră.

Leancă a precizat că cei care vorbesc ”mai profetic” în numele Uniunii Europene trebuie să vorbească cu titlu personal și și mai puțin în numele Comisiei Europene sau a Parlamentului European.

Referindu-se la acordul de liber schimb în cadrul CSI, ministrul a menționat că acesta nu contravine cu angajamentele actuale ale Republicii Moldova în raport cu UE și nici cu acele care urmează să fie luate în urma negocierilor. De fapt, în opinia lui Leancă, zona de schimb este importantă pentru ca Moldova să-și mențină legătura cu piețile din Est. 

Întrebat de ce Moscova nu e atît de deschisă în aplanarea conflictului transnistrian, Iurie Leancă a spus că vede schimbări pozitive din partea Moscovei. Totodată, argumentele aduse de autoritățile de la Chișinău au menirea să înlăture anumite îndoieli. ”Moscova, în primul rînd, vede că există aici parteneri serioşi și responsabili” a specificat ministrul.

În a doua jumătate a lunii noiembrie Iurie Leancă urmează să se întîlnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov. În cadrul acestei întrevederi se va discuta atît despre problematica transnistriană, perspectivele relațiilor moldo-ruse, dar și se va marca cei 10 ani de la semnarea tratatului de bază privind combaterea separatismului.
 
Пресс-служба POINT.MD
0