413

Strategia de Reformare a Justiției APROBATĂ



După mai bine de două ore de dezbateri, deputaţii au aprobat în prima lectură strategiade Reformare a justiţiei pentru următorii cinci ani. 

Finalizarea acestui proiect şi adcoptarea lui în prima lectură a fost salutată de unii deputaţi. Astfel, liderul libera, Mihai Ghimpu, a declarat că „Reforma justiţiei este un pas important realizat de Republica Moldova în calea ei de integrare euoropeană.” Liberalul de asemenea a declarat că această reformă mai este necesar să fie şi implimentată în acţiuni dar nu numai pe hîrite.

Deputaţii din PLDM, la adoptarea acestui proiect s-au arătat chir foarte optimişti. „ de acest document depinde soarta ţării noastre şi a copiilor noştri” a specificat Tudor Deliu.

Deputaţii comunişti însă, nu au votat pentru acest proiect. Ei au părăsit sala de şedinţe pînă la prezentarea proiectului pe motiv că preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a încălcat regulamentul desfăşurării şedinţelor plenre.

Portalul de ştiri POINT.md ţine să menţioneze că strategia de reformare a justiţiei are şapte piloni de bază şi anume justiţia penală, sistemul judecătoresc, accesul la justiţie şi executarea hotărîrilor judecătoreşti, integritatea actorilor sectorului justiţiei, sectorul justiţiei, respectarea drepturilor omului în sectorul justiţiei şi rolul justiţiei în dezvoltarea economică. Un asemnea tip de strategie de reformare se află la prima implimentare în Republica Moldova. 
 
Пресс-служба POINT.MD
0