975

Moldova în NATO. De ce nu?

 
„În perioada sovietică a existat o propagandă anti-NATO în Republica Moldova şi această propagandă a penetrat foarte adânc cetăţenii noştri, înţelegerea lor a ce se întâmplă în lume. Al doilea lucru ce a amplificat această percepţie şi a menţinut-o la un nivel înalt, o percepţie negativă faţă de NATO, a fost faptul că în 1994, atunci când au venit agrarienii la putere, ei au insistat pe aşa-numita neutralitate a Republicii Moldova şi au promovat această neutralitate ca un element care ar scoate trupele ruse din Republica Moldova şi deci, vezi tu, NATO, nu trebuie să-i supărăm pe ruşi cu NATO, că altfel nu scoatem trupele”, a declarat pentru Radio Europa Liberă deputatul liberal Vlad Lupan.

”Dar noi am văzut care e rezultatul acestei neutralităţi – trupele şi până în ziua de azi se află acolo. În afară de asta în perioada guvernării PCRM, în mod particular, s-a intensificat propaganda anti-NATO şi pro-neutralitate prin care ni se spunea că asta ne va ajuta la soluţionarea conflictului transnistrean. Noi am văzut că în perioada PCRM, în anul 2003 s-a ajuns la un compromis dintre domnul Voronin şi Smirnov, şi trimisul Federaţiei Ruse, Kozak, conform căruia reprezentanţii Transnistriei controlau un viitor senat a Republicii Moldova, Curtea Constituţională era sub controlul lor. Deci practic se făcea transnistrizarea Republicii Moldova, iarăşi pe fundalul unei critici faţă de NATO, care de fapt niciodată nu a zis că vrea să ia Republica Moldova în rândurile sale. Nemaivorbind că Republica Moldova nici nu poate să facă acum acest pas, pentru că nu este capabilă”, a mai spus Lupan.

”Noi nu ne calificăm nici într-un fel. Suntem atât de slabi, încât toate discuţiile despre intrarea Republicii Moldova în  NATO sunt o chestiune de viitor doar. Reformele pe care ni le propune NATO nouă, prin intermediul unui plan lucrat în comun dintre Republica Moldova şi NATO, iată ele pot să ne ajute pe noi pe calea integrării europene, pentru că reformele astea sunt legate unele de altele. Nu e vorba doar de armată, NATO nu înseamnă doar armată şi tocmai că nu înseamnă doar armată, dar şi justiţia, dar şi, de exemplu, Internele, dar şi Serviciul de informaţii şi securitate, dar şi vama, dar şi grănicerii. Toate astea sunt parte a reformelor, pe care Republica Moldova a căzut de acord să le promoveze”, a mai afirmat Vlad Lupan la Radio Europa Liberă.
 
Autor: HotNews
0