406

Cine ne împinge în brațele murdare ale lui Putin?


Sursa imagine: hotnews.ro
 
În ultimul timp Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova a făcut o cotitură dubioasă spre stânga comunistă. Prin votarea deputaţilor verzi la unison cu cei roşii, a fost demis din funcţie directorul SIS, Gheorghe Mihai. Să avem aici de a face cu o politică de orientare prorusă, proimperială? Să fie vorba de „rânza basarabeanului”?!, care riscă să aducă R.Moldova în braţele murdare ale lui Putin şi Medvedev.

 
Să nu fie în stare Vlad Filat să conlucreze cu liderii partidelor democratice, M.Lupu şi M.Ghimpu? Fiind votat în Parlament de partidele din Alianţă, V.Filat a încălcat nu numai obligaţiile sale politice faţă de AIE, dar şi cele etice. El a început să-şi taie creanga care i-a servit drept pistă de decolare pentru funcţia de prim-ministru.
 
Vlad Filat n-a susţinut activitatea „Comisiei Ghimpu” în ceea ce priveşte cercetarea şi condamnarea crimelor sângeroase ale regimului comunist sovietic de ocupaţie. Acest politician n-a făcut nimic pentru a scoate în faţa opiniei publice esenţa imperială a politicii sângeroase a lui Lenin, Stalin, Troţki, Hruşciov, Brejnev şi a altor lideri sovietici. Tot ce s-a reuşit în cercetarea crimelor comuniste şi publicarea documentelor este meritul ex-preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi al directorului SIS, Gheorghe Mihai. Din această cauză Voronin a cerut ca generalul Gheorghe Mihai să fie eliberat din funcţie. Foştii KGB-işti nu-l pot ierta pe generalul Gheorghe Mihai că a permis valorificarea pe larg a documentelor cu privire la deportările şi represaliile staliniste. Sute şi sute de basarabeni au înfundat puşcăria sau au fost trimişi în lagărele din Siberia pentru că au glumit sau au spus bancuri despre Stalin şi dificultăţile vieţii în colhoz. După cum scrie Mihai Taşcă, Serghei Popovici, inginer la Calea Ferată Chişinău, a fost arestat şi judecat la 10 decembrie 1947 pentru că a povestit colegilor săi şapte anecdote despre viaţa oamenilor muncii în condiţiile socialismului stalinist (Adevărul, 2011, 13 octombrie, p. 4).
 
Totodată, Voronin şi comuniştii săi timp de peste 8 ani de zile au ascuns dosarele persoanelor care au fost judecate de tribunalele comuniste. V.Filat n-a susţinut nici Decretul lui Mihai Ghimpu din 24 iunie 2010 cu privire la aprecierea politică şi istorică a zilei de 28 iunie 1940, fiind numită obiectiv şi ştiinţific – „Ziua ocupaţiei sovietice”. Acest decret al ex-preşedintelui interimar Mihai Ghimpu a fost primul document, adoptat la nivel de conducere a statului R. Moldova, care a apreciat corect, ştiinţific, politic şi istoric evenimentele din 28 iunie 1940. Stalin, cu ajutorul a 36 de divizii, a dezlănţuit la 28 iunie-3 iulie 1940 un război sângeros împotriva României şi a ocupat Basarabia, Nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa. Filat n-a susţinut acest decret, dar a trimis reprezentanţii Armatei Naţionale la Moscova să defileze împreună cu Armata Roşie, care ne-a ocupat cu forţa în 1940 şi 1944. Guvernul a lichidat în şcoală disciplina Istoria românilor. El s-a solidarizat şi a îndeplinit cerinţele lui Voronin, Tkaciuk, Mişin, Dodon, Greceanâi, Nazaria, Stati, Starâş.
 
La 15 mai 2009, D.Medvedev, preşedintele Rusiei, a creat o comisie specială care se ocupă cu „analiza şi generalizarea informaţiei cu privire la istoria Rusiei şi neutralizarea consecinţelor influenţei istoriei scrise în alte ţări” (Russkoe slovo, 2011, 14 octombrie, p.6). Istoricii ruşi din R.Moldova, sub conducerea ambasadorului V.Kuzmin, falsifică istoria şi limba românilor basarabeni. Ei nu ne recunosc istoria românilor şi limba română. Între timp guvernul Filat a introdus în şcoală aşa-numitul curs de istorie integrată. V.Filat a continuat politica vicioasă începută de Voronin şi Greceanâi care prevede închiderea a peste 370 de şcoli săteşti. Circa 37 de comune şi sate au rămas fără şcoli, fără pilonul principal al vieţii spirituale, culturale.
 
În loc să aducă în şcolile săteşti internet, calculatoare, salarii decente pentru profesori ei au încercat să facă o economie de 263 de milioane de dolari în baza distrugerii şcolilor de la ţară. V.Filat face greşeli pentru că nu are în echipa sa mai mulţi politicieni, care ar cunoaşte la perfecţie politologia, geopolitica, metodologia ştiinţei şi politicii contemporane, formele şi metodele de conducere a unui stat independent. V.Filat comite foarte multe greşeli în ceea ce priveşte activitatea ziarelor „Moldova suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, pe care le finanţează, dar care, cu toate că de o lună îl laudă excesiv, au rămas la fel de antiromâneşti, antinaţionale şi lipsite de scrupule.
 
La fel, Domnia Sa e inconsecvent sau neprofesionist în abordarea domeniului păstrării arhivelor statului, monumentelor istorice, dezvoltării şcolii superioare, relaţiilor interetnice, reformei juridice, administraţiei publice, locale, promovării reformelor economice şi sociale etc. Dar aceasta este o altă problemă.
0