1138

Marea Britanie nu va adera la zona euro

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ -- Poziția conducerii Marei Britanii, cu privire la accederea acestui stat în zona euro, rămâne neschumbată: transferul la valuta unică europeană, nu va avea loc, acestea au fost declarate, ieri, 23 octombrie, de către premierul britanic, David Cameron.

Potrivit lui Cameron, chiar dacă Marea Britanie, este în afara zonei euro, aceasta, ca stat – este membră a Uniunii Europene, desigur, interesată de stabilitatea financiară și de nivelul ratingului din regiune.

Premierul britanic, a mai subliniat necesitatea “respectării intereselor pe care le au țările (Uniunii Europene) din afara uniunii monetare”.

În februarie, Cameron, deja a declarat că Marea Britanie, nu va adopta moneda euro, nu va permite implicarea acesteia în stabilizarea acestei valute, cu toate că speră că lucrurile se vor regla, deoarece este nevoie de o zonă euro puternică.

“Eu nu susțin aderarea Marii Britanii la moneda unică. De asemenea, noi nu ne vom implica în noile activități inițiate cu scopul de a salva euro. Dar nu mă înțelegeți greșit: eu vreau ca zona euro să fie una puternică și eu cu adevărat îmi doresc ca aceasta să-și rezolve problemele. Anglia, nu va sta niciodată în calea statelor membre ale zonei euro, în cazul în care acestea vor simți nevoia să-și regleze dificultățile ” – a declarat premierul, adăugând: “O zonă euro puternică și de succes, este în interesul Marii Britanii”.

Ieri, 23 octombrie, liderii UE, au început un marathon al întâlnirilor la rang înalr anti-criză.Pentru prima dată în istorie, cpiatala belgiană, va găzdui tocmai trei summit-uri europene, în doar trei zile.

Duminică, a avut loc, summit-ul planificat a șefilor de stat și de guvern, a celor 27 de state member ale UE. S-a discutat despre strategia de creștere economic, majorarea locurilor de muncă, îmbunătățirea condițiilor mediului de afacere în Europa, despre pregătirile de summit-ul G20 ce se va desfășura în Cannes, despre lupta împotriva schimbărilor climatic globale, precum și despre problemele politicii externe, în special cu privire la situația din Libia.
0