415

Ghimpu despre un preşedinte apolitic: Cum îi dai un scaun, se îmbolnăveşte şi se face "ţariok"

  Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este împotriva alegerii unui preşedinte apolitic. Despre aceasta a anunţat liberalul în cadrul unei emisiuni difuzate la postul Naţional de radio.

Acesta a spus că persoana care va ajunge în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova trebuie să facă parte din cele trei partide aflate la guvernare. "Noi facem reforme dar cineva vine şi îl înscăunăm în funcţie. La noi lumea percepe altfel preşedintele, că el răspunde de toate. Nu poate PL, PLDM şi PD să facă reforme, dar să îl pună în funcţie pe altcineva. Astea sunt aberaţii. Cum îi dai un scaun, se îmbolnăveşte şi se face "ţariok", se gândeşte la ziua de mâine, vrea să-şi facă partid", spune liderul PL, Mihai Ghimpu.

Liberalul nu este încrezut că preşedintele va fi ales şi vor fi organizate noi alegeri parlamentare. "Nu cred că va fi ales preşedintele. Asta înseamnă alegeri anticipate. Ce am rezolvat noi prin asta dacă buboiul acesta a rămas? Facem alegeri, venim iar la guvernare şi art. 78 din Constituţie rămâne în redacţia actuală. Asta denotă că era bine dacă rezolvam problema Constituţiei", este de părere Ghimpu.

"Nu trebuie să îmbrăcăm scurta sau paltonul înainte de a îmbrăca cămaşa. Noi tot umblăm şi ocolim acest subiect", a mai spus liderul PL referindu-se la faptul că este nevoie de o nouă Constituţie.

Amintim că, Republica Moldova nu are un preşedinte de doi ani. În noiembrie 2009 au avut loc două tentative de alegere a şefului statului, care însă, s-au soldat cu eşec. Astfel au fost organizate noi alegeri. După constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană 2, Marian Lupu a rămas candidatura AIE la funcţia de şef al statului. Comuniştii spun că nu vor vota nici de această dată pentru Marian Lupu şi vor o candidatură apolitică.

Parlamentul a decis săptămâna aceasta ca prima tentativă de alegere a şefului statului să fie organizată pe 18 noiembrie. Deocamdată, nu a fost înregistrat nicun candidat. 
 
Publika
0