812

"Rusia face favoruri Moldovei, iar în schimb vrea să îşi îmbunătăţească relaţiile cu UE"

  Mai mulţi analişti moldoveni consideră că rapiditatea cu care s-au rezolvat anumite probleme ale Moldovei în raport cu Federaţia Rusă se datorează Kremlinului, care vrea să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Uniunea Europeană. Nezavisimaia Gazeta scrie că viteza cu care a fost rezolvată problema vinurilor moldoveneşti, în momentul în care la Bucureşti aveau loc discuţii pe marginea problemei transnistrene, ar fi fost coordonată cu Bruxelles-ul.

"Potrivit informaţiilor mele, întâlnirea dintre Putin şi Filat, care a avut loc marţi la Sankt-Petersburg, s-a desfăşurat nu fără implicarea Bruxelles-ului", a declarat, pentru sursa citată, directorul Institutului pentru Studii Eeuropene, Viorel Cibotaru.

"Vinul care poate ajunge fără nici o oprire pe piaţa rusă, gazul natural care s-ar putea ieftini pentru moldoveni, precum şi rezolvarea problemei transnistrene, toate sunt privite acum la pachet. Ce vrea în schimb Moscova de la Chişinău? Răspunsul trebuie căutat în paralela Rusia-UE. Acolo se negociază totul, iar ceea ce vrea Rusia să primească pentru colaborare în reglementarea procesului transnistrean se află la Bruxelles, nu la Chişinău", crede Cibotaru.

Totodată, unii analişti moldoveni consideră că relaţiile dintre Moldova şi Rusia trec acum la un alt nivel, dupa "răceala" din 2003. "Vremurile se schimbă, iar odată cu ele şi abordările din relaţiile interstatale", spune directorul Centrului pentru Analize Strategice, Anatol Ţăranu.

"Filat este politicianul care duce Rusia în Uniunea Europeană. Dar el înţelege rolul jucat de Rusia şi nu poate ignora interesele ei în regiune, inclusiv cele geopolitice. Dacă Filat se va angaja în ceva, el se va ţine de cuvânt. Acest lucru l-a înţeles Putin, căruia îi convine să trateze cu previzibilul Filat decât cu imprevizibilul Voronin", a menţionat Ţăranu.

In opinia analistului "Rusia a găsit noi abordări pe calea realizării proiectului Euroasiatic, iar dezghetul din relaţiile cu Chişinăul face parte din acestea". În plus, expertul a explicat că ceea ce se întâmplă în prezent pe axa Moscova-Chişinău, este un semnal pentru Tiraspol. Cu siguranţă, "Moscova va continua să fie într-o relaţie specială cu Transnistria, chiar Putin a lăsat să se înţeleagă că anume aşa va fi".

De asemenea, analiştii consideră că, într-un fel, Vladimir Putin a salvat industria vinicolă moldovenească, "dacă nu de la ruină totală, atunci cu siguranţă de la mari pierderi".

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă Andrei Neguţă a spus, pentru sursa citată, că în cadrul întrevederii dintre Filat şi Putin a fost sunat şeful Rospotrebnadzor, instituţie care controleaza calitatea produselor livrate pe piaţa rusă, şi i s-a cerut să fie accelerat procesul de promovare a vinurilor moldoveneşti. "Dacă nu ar fi fost apelul premierului rus, acum vinurile moldoveneşti ar fi stat la punctul vamal Solnţevo fără nicio speranţă de trecere pe piaţa rusească. Acum exporturile de vin din Moldova s-ar putea bucura de o creşte cu 25-30%, după ce în anul 2006, atunci când Serviciul Federal a interzis importul de vinuri din Moldova, a scăzut în mod semnificativ", a punctat Neguţă.

Totodată, diplomatul a lăsat să se înţeleagă că la Chişinău acum sunt aşteptate semnale că vor fi finalizate cu succes şi negocierile privind micşorarea preţului la gazul rusesc. Tot, marţi la întrevederea dintre Putin şi Filat s-a mai dat un telefon şi la Gazprom. "Imediat a fost creată o comisie formată din ambele părţi, care discută deja despre posibilitatea de ieftinire a gazului pentru Moldova", a adăugat Neguţă. 
 
Publika
0