575

PROTEST in Canada. Manifestantii au cerut ARESTAREA lui George Bush

 
Aproximativ 200 de manifestanti au scandat joi "Arestati-l pe Bush! Arestati-l pe Bush acum!", odata cu sosirea fostului presedinte american la un forum economic la Surrey, in apropiere de Vancouver, in vestul Canadei.
 
George W. Bush a intrat pe o usa din spate in hotelul unde se desfasoara aceasta conferinta economica regionala, la care participa de asemenea predecesorul sau Bill Clinton, in timp ce protestatarii manifestau in calm pe partea cealalta, in fata politistilor.
 
"Tortura si criminalii afara din Canada", se putea citi pe o pancarta ridicata de un barbat imbracat cu o salopeta portocalie, similara celor purtate de detinutii de la inchisoarea americana din Guantanamo.
 
"Consider atroce ca primarul nostru a invitat un criminal de razboi in orasul nostru", a declarat un alt manifestant, Karsten Cattrell.
 
Miscarea impotriva sosirii lui Bush in Canada a fost lansata saptamana trecuta de Amnesty International, care le-a cerut autoritatilor canadiene, in baza unui memorandum voluminos, sa-l aresteze si sa-l urmareasca in justitie pe fostul presedinte pentru "crime de razboi" si tortura.
 
Alte organizatii pacifiste sau de aparare a drepturilor omului s-au alaturat ulterior cauzei organizatiei umanitare. Centrul canadian pentru justitie internationala a depus la randul sau un dosar de cateva zeci de pagini la tribunalul din Surrey.
 
Autoritatile canadiene au ales pana in prezent sa ignore aceste demersuri. Ministrul canadian al Imigratiei, Jason Kenney, a replicat saptamana trecuta, acuzand Amnesty de "bancruta morala", "degenerescenta si politizare".
 
inprofunzime.md


0