421

Potenţiali candidaţi la şefia statului

Şase politicieni şi persoane publice sunt creditate cu şanse de a deveni şef al statului. Presa scrie că, deşi rămâne candidatul oficial al Alianţei pentru Integrare Europeană, democratul Marian Lupu este tot mai departe de postul mult-râvnit de preşedinte.

Comuniştii sunt fermi pe poziţii şi declară că nu-l vor vota pe Lupu preşedinte. În ultimul timp, se vorbeşte în presă că nici liberal-democraţii nu-l mai agreează. Chiar şi în PD ar fi deputaţi care ar opta pentru un alt şef al statului. La rândul lor, comuniştii o promovează la şefia statului pe fostul premier Zinaida Greceanîi.

Dar nu au voturi pentru a o alege de sine stătător, iar celelalte fracţiuni parlamentare nu par dispuse să o susţină. Presa o creditează cu şanse de a deveni preşedinte pe diplomatul Natalia Gherman. Ea are o imagine de profesionist şi pare să fie candidatul apolitic mult râvnit. Un alt posibil competitor ar putea fi preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca. Academicianul pare să fie agreat de cel puţin două formaţiuni politice din parlament - PCRM şi PD.

În ultimul timp, este vehiculată şi candidatura fostului preşedinte al Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere. El ar putea fi susţinut, deopotrivă, de comunişti şi de liberal-democraţi. Şi candidatura lui Dumitru Diacov ar putea avea succes, deoarece, conform Acordului de constituire al AIE, funcţia de şef al statului revine Partidului Democrat, care poate propune pe cine consideră necesar.

În presă mai circulă zvonuri şi că analistul politic Igor Boţan ar putea fi propus pentru prezidenţiale. 
 
Publika
0