456

Vlad Filat a avut o întrevedere cu Urmas Paet, ministrul estonian de Externe

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Urmas Paet, ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, şi a ţinut un discurs la Centrul de presă al Ministerului, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

În cadrul întrevederii, Vlad Filat şi Urmas Paet au făcut un schimb de opinii privind politica externă a Republicii Moldova şi dezvoltarea relaţiilor moldo-estoniene atît în plan bilateral, cît şi internaţional.

Totodată, Premierul a ţinut un discurs la Centrul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, în care a menţionat că are o deosebită plăcere să se afle la Tallinn, capitala unei ţări faţă de care Moldova întotdeauna a simţit o afiliere specială, inclusiv în perioada sovietică şi în timpurile restructurării iniţiate de Mihail Gorbaciov.

"Mă bucur sincer pentru realizările Estoniei şi vă doresc să continuaţi în aceeaşi cheie de modernizare a statului şi a societăţii. Sînt sigur că unele din performanţele dumneavoastră vor servi drept surse de inspiraţie şi pentru oficialii moldoveni care mă însoţesc, dar şi pentru oamenii de afaceri care au manifestat un interes sporit de a vă vizita", a spus Vlad Filat.

Premierul s-a referit la evoluţiile mai recente înregistrate de Republica Moldova în procesul de modernizare şi europenizare.

"În primul rînd, vreau să menţionez adeziunea marii majorităţi a cetăţenilor ţării mele faţă de integrarea europeană care are drept obiectiv politic final aderarea la UE. Şi aceasta în plină cunoştinţă de cauză a muncii pe care trebuie să o depunem în plan intern. Cetăţenii noştri călătoresc tot mai mult şi cunosc foarte bine faptul că este necesar să muncim pînă la aderare, dar şi după - nu ne propunem să devenim rudele sărace care folosesc resursele Uniunii, vrem să contribuim prin efortul nostru la edificarea unei Europe mai puternice şi mai prospere. De altfel, nici problemele actuale cu care se confruntă UE şi, în special zona euro, nu ne sperie. Sîntem de partea Europei şi la bine şi la rău, deoarece cultural vorbind sîntem parte a civilizaţiei europene, iar dacă perioada sovietică ne-a despărţit temporar de leagănul acesteia, este absolut normal să revenim în albia noastră firească de dezvoltare", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a mai menţionat că de doi ani Guvernul Republicii Moldova a demarat un amplu şi ambiţios program de modernizare a ţării, în care componenta de europenizare reprezintă construcţia de bază a acestui efort.

"Am înregistrat progrese în astfel de domenii ca: negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, demararea negocierilor pe marginea Zonei de liber schimb, implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, negocierile pe marginea aderării Republicii Moldova la spaţiul aeronautic comun, cooperarea în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice, colaborarea cu UE în domeniul ştiinţei şi inovaţiei", a menţionat Vlad Filat.

Premierul a mai subliniat faptul că în Declaraţia finală a Summit-ului Parteneriatului Estic, desfăşurat la Varşovia la finele lunii trecute, au fost salutate progresele Republicii Moldova în procesul de negocieri privind Acordul de Asociere. În cadrul celor şapte runde de negocieri avute pînă în prezent, s-a reuşit închiderea mai multor capitole, cum ar fi: dialogul politic şi privind reformele; dialogul privind cooperarea în contextul politicii externe şi de securitate comună; dialogul privind domeniul justiţiei şi afacerilor interne; dialogul privind contactele interumane.

"Un succes incontestabil este fixarea unui termen concret pentru demararea negocierilor între UE şi Republica Moldova privind crearea Zonei de liber schimb în Declaraţia finală a Summit-ului, care urmează să se producă pînă la finele anului curent. Alt aspect, adiţional comerţului liber, este circulaţia liberă a cetăţenilor, aici înregistrîndu-se progrese substanţiale în implementarea Planului de acţiuni elaborat în contextul dialogului privind liberalizarea vizelor. Chiar în această perioadă, Moldova este vizitată de trei misiuni de evaluare a UE, care se vor documenta la faţa locului asupra realizării fiecărui bloc al Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize", a spus Vlad Filat.

Premierul a mai menţionat, de asemenea, că, în conformitate cu prevederile Declaraţiei finale a Summit-ului de la Varşovia, pînă la finele anului curent, Moldova şi UE vor încheia negocierile pe marginea Acordului privind aderarea la spaţiul aeronautic comun, cetăţenii ţării obţinînd posibilitatea să călătorească cu transport avia mai sigur şi la preţuri mai mici.

Un alt element prioritar pentru ţara noastră este diversificarea surselor şi asigurarea securităţii energetice, aderarea Republicii Moldova la Tratatul Comunităţii Energetice reprezentînd un pas instituţional important în acest sens, urmînd ca reţelele noastre energetice, dar şi conductele de gaz, să fie racordate la cele europene.

Premierul Vlad Filat a mai vorbit şi despre reluarea negocierilor în formatul "5+2" pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Prim-ministrul Vlad Filat a mulţumit poporului estonian pentru susţinerea acordată Republicii Moldova pe parcursul anilor.
 
Moldpres.md
0