929

Lupu crede că Filat "își va kidani" toți concurenții politici


17.10.2011
Săptămâna trecută, PLDM și PCRM au demis prin vot comun șeful Serviciului de Informații și Securitate, pe Gheorghe Mihai. Totodată, prin proiectul aprobat, cele două formațiuni solicită președintelui Parlamentului Marian Lupu să inițieze procedura de demitere a președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare, dar și a Procurorului General. Premierul Vlad Filat a declarat că aceste instituții au dat dovadă de lipsă de reacție în cazul atacurilor raider asupra sistemului financiar-bancar din luna august. 


Ieri, președintele PD, președintele Parlamentului, Marian Lupu, a participat în cadrul unei emisiuni la PrimeTV, în cadrul căreia a vorbit despre ce se va întâmpla în continuare pe scena politică.
 

Potrivit lui, votul comun PCRM-PLDM de joi demonstrează că cele două partide au format o coaliție, fapt care presupune distrugerea Alianței pentru Integrare Europeană.
 

"Eu cred că mai departe vor avea loc unul din două scenarii. Cred în ele într-o proporție de 50 la 50. Primul: Demiterea președintelui Parlamentului la solicitarea PCRM. Aleg împreună (PCRM, PLDM) șeful statului și formează Guvernul. Al doilea scenariu, care nu este deloc neglijabil - se demite președintele Parlamentului cu votul PCRM-PLDM. Ulterior, cum se spune la Moldova, dl Filat "își kidanește" toți concurenții politci, inclusiv PCRM, și preia funcția de interimar în calitate de șef al Executivului. Evident, în acest caz va organiza alegeri anticipate atunci când îi va fi convenabil lui", a declarat liderul democrat în cadrul emisiunii. Conform lui, la următoare ședință a Parlamentului de joi, Lupu se așteaptă să fie demis din funcția de președinte al instituției.


Acesta a reiterat încă odată că nu se ține morțiș de funcția de președinte al țării și e gata să discute cu toți actorii politici pentru a identifica candidatul și formula potrivită.
 

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, prezent și el la emisiune, o alianță PLDM-PCRM ar însemna distrugerea partidului condus de Vlad Filat. "Asta e moarte sigură pentru dl Filat. Exemplul Iurie Roșca este unul destul de vorbitor", a mai spus sursa.
 

UNIMEDIA precizează că la 13 octombrie, prin votul fracțiunilor PCRM și PLDM, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul atacurilor asupra sistemului finanicar-bancar din RM, șeful SIS a fost demis. Asta după ce premierul Vlad Filat a prezentat un raport în Parlament, prin care a solicitat, invocând aceleași motive, demiterea conducerii Procuraturii Generale, SIS și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.


Proiectul de demitere a celor trei șefi de instituții a fost elaborat și semnat de către comuniști și liberal-democrați. Însă prin votul parlamentarilor, a putut fi demis doar șeful SIS. Procedura de demitere a Procurorului General și președintelui CNPF este mai complicată și poate fi inițiată de speakerul Marian Lupu. Acesta are la dispoziție 7 zile pentru a veni uc un răspuns. PL și PD au catalogat votul comun roșu-verde ca o trădare a Alianței și o dovadă a creării coaliției PLDM-PCRM.

0