951

Alexandru Tănase: Actuala guvernare a ratat o şansă care vine o dată la 20 de ani

16.10.2011
Istoria îţi dă o şansă să schimbi ceva odată la 20-30 de ani. Actuala guvernare a ratat această şansă şi spun asta din  perspectiva unui cetăţean de rând. În loc să să schimbe ceva, politicenii au pierdut timpul certându-se între ei. Izolarea opoziţiei a fost o greşeală, în contextul în care nu există suficiente voturi pentru alegerea preşedintelui. Acesta trebuia ales încă în 2009. 

Declaraţia a fost lansată de către preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, în cadrul unui interviu pentru kommersant.md.

În contextul alegerii şefului statului, Tănase a subliniat că pentru a dizolva Parlamentul, în prezent nu există motive şi nici nu există un termen limită pentru stabilirea datei alegerii preşedintelui. Totodată acesta nu a dorit să comenteze competenţa fostului preşedinte al CC.

"Dumitru Pulbere nu a fost demis, ci i s-a acordat un vot de neîncredere. Principalul motiv a fost declaraţia lansată de el, potrivit căreia toate hotărârile adoptate de Parlament după 28 septembrie, vor fi anticonstituţionale. Încrederea societăţii în Curtea Constituţională a scăzut în ultimii ani, de aceea noi trebuie să evităm orice situaţie care ar putea afecta şi mai mult autoritatea acestei instituţii", a explicat Tănase.

Referindu-se la o eventuală "cumpărare" a lui Pulbere, acesta a declarat că un astfel de scenariu este puţin probabil. "Este ridicol. Orice s-ar întâmpla în ţara asta, întotdeauna se găseşte un vinovat. Eu cred că nici dl Plahotniuc, nici dl Filat, nic dl Lupu şi nici altcineva nu l-au forţat pe Dumitru Pulbere să lanseze astfel de declaraţii, care nu se încadrează în limitele legii", crede preşedintele CC.

Vorbind de justiţia moldovenească, Tănase a menţionat că ultimele evenimente privind atacurile raider asupra băncilor demonstrează că situaţia este gravă. "Republica Moldova rămâne în urmă la capitolul reforma Justiţiei cu cel puţin 20 de ani. Eu pledez pentru reforme radicale în acest sector. Nu pot să spun că nu găsesc susţinere între judecători - sunt şi acolo reformatori. Cert este că nu am găsit susţinere printre colegii politicieni. Indecizia politicienilor a fost cauza pentru care am plecat de la Ministerul Justiţiei", spune acesta.

Actualul preşedinte al Curţii Constituţionale a asigurat că în cadrul instituţiei pe care o conduce, în viitorul apropiat vor avea loc multe schimbări pozitive. "Vom schimba şi vom moderniza practica de emitere a deciziilor CC şi vă garantez că acest lucru se va întâmpla în cel mult 8 luni. Ele vor fi comparabile cu hotărârile emise de CEDO. Noile decizii are Curţii Constituţionale vor fi pe înţelesul tuturor, nu doar a celor consacraţi", a conchis Tănase.

0