1930

Constantin Tănase: Filat a trădat alegătorii, membrii propriului partid și partenerii de alianță. Filat a făcut ceea ce a făcut

Remember: Acțiunea „Moldova – fără Voronin, Moldova – fără Comunişti!” I doc
 



 

 

14 Octombrie 2011
 
Ceea ce s-a produs ieri în parlament – mă refer la votul consolidat al PLDM şi PCRM – nu e o surpriză pentru nimeni, ideea unei coaliţii verde-roşii demult plutea în aer. 

Să nu uităm că încă de la naştere PLDM a fost suspectat că ar fi „un proiect comunist”. Deocamdată nu putem vorbi despre o coaliţie politică PCRM – PLDM constituită cu acte în regulă, dar asta contează mai puţin, important e că „bastardul politic” s-a născut şi a început să-şi devorează oponenţii, ca un monstru. Prima victimă a monstrului a fost şeful SIS-ului. Nu ştim cu exactitate care va fi următoarea, dar e în afară oricărei îndoieli că bastardul politic, cu numele de cod „coaliţia harbuzului”, se va comporta ca un „ucigaş în serie” pentru care nu mai contează motivele, ci doar plăcerea de a ucide.

Pe cât de firească este „coaliţia verde-roşie” PLDM-PCRM, pe atât de nenaturală apare cealaltă „coaliţie” nedeclarată, cea dintre PD – PL. E nefirească, dar explicabilă: meritul apropierii dintre PL şi PD îi aparţine lui Filat, el l-a împins pe Ghimpu în braţele lui Lupu. E un câştig tactic mic al lui Filat, dar e un câştig, totuşi, pe termen scurt. Crearea, deocamdată de facto, a două entităţi politice rivale PLDM şi PCRM, pe de o parte, şi PL şi PD, pe de alta, înseamnă crearea unei noi majorităţi parlamentare şi dispariţia Alianţei. Într-un cuvânt, s-a întâmplat ceea ce la Chişinău se vorbeşte de doi ani de zile: Filat a pactizat cu Voronin. „Emoţional” privită, noua majoritate parlamentară este o manifestare a malformaţiei sistemului politic moldovean; privită „pragmatic” însă ea e pe deplin logică şi firească, deoarece reprezintă o consecinţă a votului din ultimul scrutin, când electoratul moldovean nu a votat astfel ca partidelor din Alianţă să nu le ajungă două voturi ca să aleagă şeful statului. Totul ce se produce acum în parlament e plata pentru cele două voturi lipsă a AIE.

Reacţiile celor doi lideri ai (fostei) Alianţe la noua „coaliţie a harbuzului” care l-a demis pe directorul SIS-uui (cu votul a 69 de deputaţi comunişti şi liberal-democraţi) au fost foarte nervoase şi necruţătoare. M. Ghimpu l-a acuzat pe Filat că "a sfidat Acordul de constituire al AIE2” şi că „a folosit raiderul bancar pentru a se răzbuna„, iar M. Lupu a calificat votul comun PLDM-PCRM „o lovitură în AIE, ceea ce denota acţiuni de atac şi de trădare a Alianţei".

După cum şi era de aşteptat, Filat nu a recunoscut că ar fi vorba de o coaliţie cu comuniştii. Aseară, la o emisiune televizată la Publika, V. Filat s-a dedat unui spectacol de o lipsă înspăimântătoare de sinceritate. Într-o privinţă a fost sincer – atunci când a declarat că nu este un om emotiv. E adevărat. Filat nu are emoţii, el nu este la prima trădare – mă refer la votul din 4 aprilie 2005, pentru care a fost bătut numai Roşca. „Alianţa cu comuniştii” este o sintagmă de care Filat se teme, dar ea reflectă o realitate politică. Adevărul e unul singur: Filat a distrus Alianţa pentru Integrare Europeană. El a minţit alegătorii, a minţit şi membrii propriului partid. Plata va veni mai târziu. Mă refer nu la plata pe care o va plăti Filat – el chiar că nu mai interesează pe nimeni! – ci plata pe care o va plăti electoratul care a votat PLDM. Prin votul lor comun, PLDM şi PCRM n-au înfrânt raiderii, ci Alianţa anticomunistă. Nu pentru asta au votat alegătorii PLDM! Filat a făcut ceea ce a făcut Roşca – a folosit votul electoratului anticomunist împotriva democraţiei şi pentru readucerea comuniştilor la putere.

…Astfel, de data aceasta, zvonurile despre moartea Alianţei nu s-au mai dovedit a fi exagerate. Exagerate mi se par speranţele acelor naivi care continuă să mai creadă şi să vorbească despre „resetarea Alianţei”.

Nu-nvie morţii, e înzadar, copile, vorba poetului. 


Un articol de: Constantin Tănase

http://unimedia.md/content/news/big/23651.jpg



http://www.timpul.md/articol/filat-a-tradat-alegatorii-membrii-propriului-partid-i-partenerii-de-aliana-27876.html

 

Din culise: Detalii despre ce i-a propus Filat lui Voronin.
http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20101230_0558/4.jpg 05.10.2011.
Întâlnirea ordinară dintre Vlad Filat şi Vladimir Voronin sporeşte secretomania, care agită şi societatea, şi partenerii din AIE, şi, cel mai interesant, pe unii membri marcanţi ai PLDM, care nu se văd nicidecum în calitate de parteneri ai PCRM. Anume unii colegi de partid ai prim-ministrului au încercat să afle despre conţinutul acestei întâlniri şi să-l comunice presei în scopuri preventive, cum spun ei, sub acoperirea anonimatului.
 
Sursele spun că Filat ar fi venit la Voronin cu propunerea de a găsi împreună o astfel de soluţie la criza politică, încât celelalte două partide din AIE să fie aruncate pe tuşă, iar puterea să fie împărţită egal prin votări tehnice, fără a crea o coaliţie politică deschisă.
 
Voronin, practic, și-a dat acordul, lucru firesc, indiferent de persoana celui, ce se oferă să distrugă Alianţa, pe care o urăşte atât de mult. Şi a prezentat schema sa, în linii mari, deja cunoscută: un preşedinte «al nimănui», Voronin sau exponentul său – speaker, Filat – prim-ministru, un guvern de «tehnocraţi» distribuit egal, precum şi destituirea Procurorului general şi a altor şefi «periculoşi» ai structurilor de forţă. La rândul său, Filat a exprimat acordul său prealabil, dar şi temeri întemeiate în ce priveşte propriul destin politic de mai departe. După peste 2 ore de discuţii, s-au înţeles ca Tkaciuk să pregătească un proiect de înţelegere secretă între Voronin şi Filat, în care pentru cel din urmă să se conţină garanţii solide. Astăzi se poate deja adăoga aici şi condiţia unei modificări serioase a cursului politic al Republicii Moldova, pe care Voronin o vede în cadrul noilor structuri eurasiatice.
 
Aceste «detalii», care deranjează pe mulţi chiar în PLDM, în realitate ar putea pune baza pentru depăşirea crizei politice din Moldova, deşi pe căi destul de contradictorii. Or, cei doi negociatori au reuşit asemenea lucruri în aprilie 2005. Deşi s-a pus totul în cârcă lui Iurie Roşca, cunoscătorii spun, că anume Vlad Filat a dus atunci munca de mediere ca Vladimir Voronin să fie votat pentru al doilea mandat prezidenţial. Iar garanţiile le-a pregătit acelaşi Tkaciuk.
 
Acestuia i se atribuie şi calitatea de autor al proiectului politic al lui Filat, având scopul ca PLDM să substituie în timp opoziţia reală şi periculoasă de atunci, Alianţa «Moldova Noastră», care ulterior a şi fost absorbită. Dacă acest misterios parteneriat a fost atât de productiv atunci, de ce să excludem acum faptul că el poate obţine noi realizări.
http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=13018

 

 

Ştiu ce scenarii vor urma. Unele atacuri au fost deja făcute la adresa familiei mele, susţine Vlad Filat .

 

13.10.2011.

După o zi "fierbinte" în Parlament, unde a fost demis şeful SIS, la propunerea prim-ministrului Vlad Filat, politicianul spune că se aşteaptă să fie atacat prin diverse metode.

"Ştiu ce scenarii vor fi puse în aplicare începând de mâine. Au fost deja făcute fel de fel de porcării, inclusiv la adresa familiei mele.

http://www.publika.md/stiu-ce-scenarii-vor-urma--unele-atacuri-au-fost-deja-facute-la-adresa-familiei-mele--sustine-vlad-filat_519761.html

 

Iurie Rosca urma să fie asasinat de un killer.

16 Ianuarie 2009


Vicepreşedintele Iurie Roşca urma să fie asasinat de un killer, dar a scăpat cu viaţă pentru că asasinul a fost băiat de treabă şi l-a anunţat despre asta.

 

 

 

 

Mihai Ghimpu: Nu am sa-l iert pe Filat pentru votul din Parlament. http://www.acus.org/files/images/reuters%2011%2012%2010%20Mihai%20Ghimpu.preview.jpg
Liderul liberal a venit si el la slujba de la catedrala. Inainte sa intre in biserica, Mihai Ghimpu a declarat ca nu-l va ierta pe Filat pentru sedinta de joi din parlament. Atunci cand premierul a cerut demiterea sefului SIS, Procurorului General si a sefului CNPF fara a consulta Alianta.

http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/mihai-ghimpu-nu-am-sa-l-iert-pe-filat-pentru-votul-din-parlament.html?


 

Marian Lupu: PLDM a tradat AIE printr-un vot consolidat verde-rosu .

http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_485_x_340/2011/09/16//198732-marian-lupu-ap.jpg

Liderul PD a invinuit PLDM de tradarea AIE prin sustinerea reciproca PCRM-PLDM atunci cand s-au votat propunerile din cadrul legislativului.

 

"A fost o actiune politica bine regizata si aceasta a fost vazuta in sala. Ele denota distrugerea de catre PLDM a AIE", a declarat Marian Lupu la sfarsitul sedintei.
 

"Liberal-democrati nici macar nu s-au trudit sa invite pentru sedinta AIE. Nu a fost nicio prezentare de informatii la subiectele de astazi", a tinut sa mentioneze liderul PD.



"Aceasta demonstreaza ca sloganul "Moldova - fara comunisti, Moldova - fara Voronin" a fost o momeala pentru alegatori", a spus in incheiere liderul PD.

 

http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/marian-lupu-pldm-a-tradat-aie-printr-un-vot-consolidat-verde-rosu.html?


 

 

 http://media.publika.md/md/image/201107/w298/colaitie_pldm_pcrm_69033700.jpg

 

 in Parlament, premierul Filat a tinut un discurs, privind atacurile raider asupra unor banci.

 

Prima intrebare care apare, de ce a fost nevoie de acest raport, in conditiile cind premierul reprezinta executivul?

 

Premierul fiind si seful unui partid, s-a lansat in aprecieri subiective, a dat verdicte si note si a politizat acest subiect la maximum, incercind sa culeaga roade politice din aceste evenimente.

 

Cu un asemenea raport trebuia sa vina in Parlament, Procurorul General, Seful SIS, Ministrul Afacerilor Interne, Seful BNM, adica sefii organelor de stat cu functii de ancheta si investitatii.

 

Dar partea pozitiva a acestui raport este ca Filat si-a dezvaluti adevaratele intentii politice, si a cerut demisia Procurorului General, a Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.


Premierul a comis in acest sens o imixtiune a executivului in treburile legislativului, caci acesti functionari sunt numiti de Parlament si se afla sub control parlamentar. Daca exista anumite probleme cu functionarea acestor institutii, trebuie sa vina cu anumite propuneri fractiunea PLDM din Parlament.

 

Dar cel mai grav este, ca Premierul s-a solidarizat cu fractiunea PCRM , care a cerut acelasi lucru, demisia acelorasi functionari ca preconditie pentru a demara procedura de votare a Presedintelui R.M.

 

Astfel, asistam la o sincronizare perfecta a pozitiilor PLDM si PCRM in aceste probleme, si de fapt la o incercare de preluare sub controlul acestor partide a acestor institutii.

 

Din pacate Filat a ajuns sa transpuna in practica deciziile Comitetului Central al Partiduli Comunistilor din RM!

P.S.

 

Vedeti mai jos Declaratia Comitetului Central al PCRM la care a aderat Premierul Filat.

 

http://www.pcrm.md/main/index_md.php?action=news&id=6684

27.09.2011:  Comunicatul CC al PCRM privind situaţia curentă Partidul Comuniştilor din Republica Moldova menţionează, cu îngrijorare, încercările partidelor de la guvernare de a amîna pentru o perioadă nedeterminată problema soluţionării constituţionale a crizei politice din Republica Moldova, de a sabota alegerea şefului statului în Parlament şi a de a declanşa epuizantele alegeri parlamentare anticipate.

 

La 24 septembrie 2011, PCRM a declarat public şi foarte clar despre disponibilitatea iniţierii unui dialog cu formaţiunile politice reprezentate în Parlament, despre eventualele căi de depăşire a situaţiei create. În acelaşi timp, reiterăm că PCRM respinge orice tentativă de dialog cu unii sau alţii reprezentanţi ai aşa numitei Alianţe pentru integrare europeană – o structură dubioasă şi iresponsabilă care s-a discreditat prin scandaluri de amploare şi lipsă totală de unitate. Încercarea de a dialoga cu PCRM din perspectiva unor poziţii sumbre şi contradictorii ale Alianţei, înseamnă de a pierde timpul în zădar şi evitarea îndeplinirii acelei agende arzătoare de pe ordinea de zi.

 

În această situaţie, PCRM declară foarte clar despre iniţiativa sa la primele şedinţe plenare ale Parlamentului să ceară includerea în ordinea de zi a următoarelor chestiuni:

 

Prima: Cu privire la stabilirea datei alegerii şefului statului în Parlamentul Republicii Moldova

 

A doua: Cu privire la constituirea imediată a comisiei pentru desfăşurarea procedurii de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova.

 

A treia: Cu privire la demiterea imediată din funcţiile ocupate a Procurorului General; directorului Serviciului de Informaţie şi Securitate; ministrului apărării; ministrului afacerilor interne – persoane care au devenit figuri implicate plenar într-o serie de scandaluri de amploare în ultima perioadă.

 

Poziţia noastră rămîne deschisă.
Disponibilitatea partidelor parlamentare de a susţine această agendă va fi cea mai bună dovadă de cointeresare de a depăşi criza politică în detrimentul unei campanii epuizante de imitare a unei diplomaţii interpartiinice.

Comitetul Central al PCRM
27.09.2011

 


 

0