1134

Pentru vize şi liber schimb… aproape gata

 
Cadrul instituţional necesar demarării negocierilor Acordului de liber schimb cu UE este pus la punct, arată un studiu realizat recent de către Institutul European din România în parteneriat cu IDIS „Viitorul”.
 
Studiul reflectă consecinţele creării unei zone de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE asupra economiei RM. Potrivit expertului economic Viorel Chivriga, odată cu crearea zonei de liber schimb aprofundat cu UE, produsele moldoveneşti vor avea acces la o piaţă enormă. Totodată, vor spori investiţiile prin creşterea încrederii unor noi investitori. Liberalizarea comerţului reprezintă un oarecare risc pentru agenţii economici, a căror marfă e mai puţin competitivă ca preţ şi calitate decât cea a producătorilor europeni. Chiar dacă deja a fost creat un cadru instituţional acceptabil pentru demararea negocierilor, RM urmează să facă faţă problemelor de ordin sanitar şi fitosanitar, cauzate de lipsa laboratoarelor dotate cu echipamente.

Prezentă la masa rotundă la care au fost discutate perspectivele aderării RM la piaţa UE, viceministra de Externe, Natalia Gherman, a spus că negocierile oficiale în acest sens ar putea începe până la finele lui 2011. Potrivit ei, reprezentanţi ai instituţiilor responsabile au primit consiliere timp de doi ani din partea experţilor europeni în vederea armonizării cadrului legislativ. În context, directoarea generală a Institutului European din România, Gabriela Drăgan, a menţionat că Guvernul de la Chişinău are în continuare sprijinul necesar din partea României pentru implementarea unor standarde europene.

CE: aţi înregistrat progrese privind liberalizarea regimului de vize  

RM a înregistrat progrese în ceea ce priveşte adoptarea legislaţiei necesare pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, se arată într-un raport publicat, la 23 septembrie, de Comisia Europeană. Potrivit Comisiei, RM a consolidat cadrul legal în ceea ce priveşte securitatea documentelor, administrarea frontierelor, combaterea spălării banilor şi a traficului de persoane, precum şi politicile antidrog. Printre domeniile deficitare, care mai există, Comisia Europeană a nominalizat protecţia datelor personale, lupta împotriva corupţiei, combaterea crimei organizate şi legislaţia antidiscriminare.
 
timpul

0